Twintigers leiden rush op de beurs

De stijgende aandelenkoersen lokken steeds meer jonge Belgen naar de beurs. Bij KBC-Bolero zijn vier op de tien van de nieuwe beleggers jonger dan 30 jaar.

De lage rente op het spaarboekje en de goede prestaties van de aandelenbeurzen in de eerste jaarhelft van 2021 hebben de appetijt van de Belg voor de aankoop van aandelen flink de hoogte ingejaagd. Zo ­noteerde het online ­beleggingsplatform Bolero van KBC in de eerste zes maanden van het jaar bijna 40,00 % meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar.

Een opvallende toename, want in het voorjaar van 2020 – bij de eerste coronalockdown – was er ook al sprake van een boom op de beurs. De online broker Keytrade Bank zag in maart-april 2020 het aantal beursorders zelfs verviervoudigen vergeleken met dezelfde periode in 2019. ‘Die piek haalden we dit jaar niet meer, maar de interesse in aandelen blijft erg groot, een stuk groter dan voor de ­coronacrisis’, zegt woordvoerder Roel ­Vermeire.

‘Doe-het-zelfbeleggen’

Volgens Werner Eetezonne, de ceo van Bolero, heeft het coronajaar 2020 de klassieke koudwatervrees bij de Belg voor de beurs doen verdwijnen. ‘En die trend heeft zich in 2021 doorgezet.’

Digitaal ‘doe-het-zelfbeleggen’ is vooral bij twintigers erg populair, zegt Eetezonne. ‘Ook veel studenten zijn vorig jaar begonnen met het kopen en verkopen van aandelen. Daarbij waren vooral de grote Amerikaanse techbedrijven erg in trek.’ Voorts kiezen veel jonge beleggers voor indextrackers. ‘Die ETF’s zijn populair omdat je dan meteen een brede korf aan­delen in portefeuille hebt.’

De instroom van al die jonge ­beleggers – liefst 38,00 % van de nieuwe Bolero-klanten is jonger dan 30 jaar – heeft de gemiddelde leeftijd van de Bolero-klant spectaculair doen dalen, van gemiddeld 53 jaar in 2019 naar 43 jaar in 2021.

Bij BinckBank valt dezelfde trend waar te nemen, zegt ceo ­Dieter Haerens. Bij BinckBank lag de gemiddelde leeftijd van de klanten eind 2019 nog op 45 jaar. ‘Nu is dat ongeveer 38 jaar.’ Ook bij Keytrade ging de gemiddelde leeftijd van de klanten omlaag, met 5 jaar.

Is het duurzaam?

Bolero-topman Eetezonne wijst op een tweede grote trend: ‘We krijgen almaar vaker vragen van klanten naar de duurzaamheid van de gekozen belegging. De beleggers hechten steeds meer belang aan ecologische en sociale criteria bij het beheer van hun vermogen.’

Dat uit zich voor de hele KBC-groep in een sterk toegenomen instroom van kapitaal in duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen. De inleg in dergelijke fondsen is in twee jaar tijd verdrievoudigd en de kaap van 20 miljard euro werd onlangs gerond.

KBC moedigt de keuze voor duurzame beleggingen aan, zegt de bank, die zichzelf strenge regels oplegt. ‘Voor de duurzame beleggingsfondsen hanteert KBC Asset Management een nultolerantie voor fossiele brandstoffen en kernenergie. Alleen hernieuwbare en veilige energiebronnen zijn toegelaten.’ En binnen de conventionele beleggingsfondsen wordt geprobeerd om de klimaatimpact te milderen. Sinds 1 juli geldt er bijvoorbeeld een nultolerantie voor nutsbedrijven die hun elektriciteitsproductie uit steenkool halen.

Duurzame beleggingsproducten krijgen ook een sleutelpositie bij Re=Bel, het nieuwe online ­beleggersplatform van Belfius, dat sinds gisteren actief is. Wie op het platform een aandeel of fonds ­selecteert dat niet overeenstemt met het duurzaamheidsbeleid van de bank, krijgt hierover een verwittiging. ‘Klanten willen niet alleen dat hun geld rendeert, maar dat het ook een positieve ­impact heeft’, zegt Belfius daarover. ‘En ze zijn zich er steeds sterker van bewust dat bedrijven zonder duurzaam businessmodel op termijn meer ­risico betekenen.’

Kandidaat-beleggers kunnen op Re=Bel kiezen uit 40.000 aan­delen en ruim 300 ETF’s. Voor klanten van Belfius is de toegang mogelijk via Belfius Direct Net ­(online bankieren op pc of laptop) of via de smartphone-app van Belfius.

Ook het spaarboekje blijft aangroeien

De toegenomen beleggingsijver van de Belg neemt niet weg dat de tegoeden op de gereglementeerde spaardeposito’s blijven aangroeien. Eind juni 2021 stond de teller bij de bankencombinatie KBC/CBC op 52,29 miljard euro. Dat is een stijging met 2,25 miljard euro (of +4,50 %) tegenover het begin van het jaar.

Bij de Nationale Bank van ­België lopen de statistieken tot de maand april. Toen stond in ons land voor in totaal 296,6 miljard euro aan spaargeld geboekt. Een toename van 1,2 miljard euro in vier maanden. De aangroei verloopt trager dan in 2020. Toen kwam er in twaalf maanden 13,8 miljard euro aan spaargeld bij.

RASKING, J. Twintigers leiden rush op de beurs. De Standaard, 2 juli 2021, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo