De inflatie stijgt van 1,63 % naar 2,27 % in juli.

Consumptieprijsindex van juli 2021

  • De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,95 punt of 0,85 %.
  • De inflatie van de gezondheidsindex stijgt van 1,14 % naar 1,83 %.
  • De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in juli 109,13 punten.
  • De toename in inflatie is voornamelijk te wijten aan de toegenomen inflatie voor energie.
  • De inflatie voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken blijft negatief en bedraagt momenteel -0,87 %.
  • In juli werden de belangrijkste prijsstijgingen opgetekend voor elektriciteit, aardgas, motorbrandstoffen, hotelkamers, vliegtuigtickets, buitenlandse reizen en citytrips, binnenlandse pakketreizen, vakantiedorpen en campings, restaurants en cafés, brandverzekering, aardappelen en vis en zeevruchten. Huur en producten voor lichaamsverzorging hadden daarentegen een verlagend effect op de index.

 

De consumptieprijsindex van de maand juli 2021 bedraagt 112,25 punten. De index stijgt deze maand met 0,95 punt. De inflatie stijgt van 1,63 % tot 2,27 %. De gezondheidsindex stijgt met 0,87 punt en bedraagt 112,18 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex stijgt van 1,14 % tot 1,83 %. De belangrijkste prijsstijgingen werden opgetekend voor elektriciteit, aardgas, motorbrandstoffen, hotelkamers, vliegtuigtickets, buitenlandse reizen en citytrips, binnenlandse pakketreizen, vakantiedorpen en campings, restaurants en cafés, brandverzekering, aardappelen en vis en zeevruchten. Huur en producten voor lichaamsverzorging hadden daarentegen een verlagend effect op de index.

De producten met het grootste verhogend effect in juli zijn elektriciteit, aardgas, motorbrandstoffen, hotelkamers, vliegtuigtickets, buitenlandse reizen en citytrips, binnenlandse pakketreizen, vakantiedorpen en campings, restaurants en cafés, brandverzekering, aardappelen en vis en zeevruchten. Private huur en producten voor lichaamsverzorging hadden daarentegen een verlagend effect op de index. De belangrijkste bewegingen die deze maand vastgesteld werden, zijn:


Elektriciteit en aardgas werden deze maand respectievelijk gemiddeld 4,80 % en 7,20 % duurder. De prijzen van motorbrandstoffen stegen deze maand gemiddeld met 3,10 %. Hotelkamers en vliegtuigtickets stegen gemiddeld respectievelijk met 15,10 % en 17,30 % in prijs. Buitenlandse reizen en citytrips werden gemiddeld 3,20 % duurder. De prijzen voor pakketreizen in België stegen gemiddeld met 13,30 %. Vakantiedorpen en campings zijn op hun beurt met 8,50 % gemiddeld duurder geworden. De stijging van de prijzen voor producten gerelateerd aan het reizen is voornamelijk het gevolg van de zomervakantie. De prijs van een brandverzekering is gemiddeld 2,30 % gestegen. Aardappelen en vis en zeevruchten zijn respectievelijk gemiddeld 8,40 % en 2,50 % duurder geworden. Private huur daalde deze maand gemiddeld 0,40 % in prijs. Producten voor lichaamsverzorging werden 1,40 % goedkoper dan vorige maand.

De inflatie stijgt van 1,63% naar 2,27%. statbel.fgov.be, 30 juli 2021. Geraadpleegd op 31 juli via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo