ECB bestrijdt ‘misverstanden’ over inflatie met interactieve tool

Mensen schatten de inflatie vaak hoger in dan ze is. Het is een van de misverstanden die de Europese Centrale Bank (ECB) met een nieuwe publieke webtoepassing uit de wereld wil helpen.

De ECB heeft de lancering van haar educatieve tool over inflatie goed getimed. ‘Het is duidelijk dat de inflatie vandaag een aandachtspunt is bij velen, inclusief beleggers’, zegt Silke Stapel-Weber, de directeur-generaal voor de statistiek bij de ECB. Ze verwijst naar de toenemende inflatievrees nu de economieën zich opnieuw op gang trekken in het spoor van de vaccinatiecampagnes. ‘Bovendien bestaan er veel misverstanden over inflatie. Die willen we counteren met feiten en correcte methodologieën.’

De interactieve tool, beschikbaar in 23 talen, legt uit hoe inflatie precies gemeten wordt en toont hoe groot de inflatieverschillen tussen de eurolanden zijn. Het is ook mogelijk je persoonlijke inflatiepeil te berekenen op basis van je typische consumptiemandje.

Hardnekkig verschil

Een hardnekkig misverstand dat de ECB graag wil rechtzetten, is onze neiging om de inflatie vaak hoger in te schatten dan ze echt is. Dat moet blijken uit een grafiek die het verschil tussen beide over meerdere jaren toont.

Volgens Stapel-Weber zijn daar meerdere verklaringen voor. Prijsverhogingen trekken meer onze aandacht dan prijsverlagingen. Daarnaast gaat ons geheugen vaak verder dan een jaar terug om prijzen te vergelijken, terwijl inflatie op jaarbasis gemeten wordt.

De prijs van de aankoop van een eigen woning zit niet in de tool en maakt ook geen deel uit van de inflatiemaatstaf die de ECB voor haar monetair beleid gebruikt. Nochtans is dat een grote – en stijgende – uitgavenpost voor gezinnen. Stapel-Weber zegt dat de ECB hard werkt op de ‘complexe’ vraag en in het najaar met een stand van zaken komt.

VAN HAMME, K. ECB bestrijdt ‘misverstanden’ over inflatie met interactieve tool. De Tijd, 20 mei 2021, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo