Schokgolf door cryptoland: 600 miljard dollar gaat in rook op

Een kritische Chinese mededeling ontlokte een ongeziene verkoopgolf in bitcoin en andere digimunten. De goudprijs spint er garen bij.

De prijs van de bitcoin kelderde woensdag met meer dan 10,00 % en viel diep onder de kaap van 40.000 dollar. Andere digitale munten slikten nog grotere verliezen, zoals de ethereum, die in 24 uur een vijfde goedkoper werd. De digitale munten staan al enkele dagen onder zware druk, waardoor hun gezamenlijke marktwaarde in een week 600 miljard dollar lichter werd. Omgerekend in euro is dat net niet de Belgische staatsschuld. Het cijfer komt van CoinGecko, een website die de marktwaarde van ruim 7.000 digimunten bijhoudt. Ze zijn samen nog 1.900 miljard dollar waard.

De recentste verkoopgolf volgde op een mededeling van de Chinese centrale bank op haar officiële WeChat-account. ‘Virtuele munten kunnen niet gebruikt worden als betaalmiddel, want ze zijn geen echte munten.’ De monetaire autoriteit zei bovendien dat financiële bedrijven geen cryptomunten moeten aanvaarden als betaling voor diensten. China voert een campagne om de activiteit van institutionele beleggers in cryptomunten in te krimpen en bereidt de lancering van een eigen digitale munt voor.

Zeepbellen

Meerdere experts beklemtoonden woensdag dat het standpunt van China niet nieuw is. Dat geldt in zekere mate ook voor een opvallende zinsnede in een woensdag verschenen rapport over de financiële stabiliteit van de Europese Centrale Bank (ECB). ‘De toename van de bitcoinkoers overschaduwt die van eerder financiële zeepbellen zoals de tulpenmanie.’

De onrust op de cryptobeurzen is zo groot dat ze massale verkopen uitlokt. ‘De koersen van de digimunten zijn eerder heel hoog opgelopen door een hype. Dat gaat een keer voorbij. Ik sluit niet uit dat de bitcoin naar 20.000 dollar of lager kan zakken’, zegt de Belgische bitcoinadvocaat Thomas Spaas.

Onder leiding van de grootste munt, de bitcoin, begonnen de cryptomunten in het najaar van 2020 aan een hoge vlucht. Op 8 februari blies Tesla-CEO Elon Musk nog meer lucht in de munt met een dubbele aankondiging. Tesla stopte 1,5 miljard dollar van zijn cashreserves in de bitcoin en zou op termijn betalingen in bitcoin toelaten. Het bericht van Tesla werd beschouwd als een mogelijke gamechanger. Zouden ook andere bedrijven hun reserves in bitcoin parkeren en de bitcoin als betaalmiddel aanvaarden?

Drie maanden later blijkt dat Tesla geen trendsetter meer wil zijn, mocht het er al een geweest zijn. Musk liet vorige week woensdag weten geen betalingen meer in bitcoin te zullen aanvaarden. Dat bericht alleen al duwde de bitcoin in enkele uren 10.000 dollar lager. En afgelopen weekend suggereerde Musk via Twitter dat Tesla zijn bitcoins weer van de hand zal doen. Mogelijk onder druk van duurzame beleggers heeft Musk het plots over het grote en vervuilende energieverbruik voor het ontginnen van bitcoins. De bitcoin is alle winst sinds de miljardenaankoop van Tesla begin februari weer kwijt.

Naar goud

Terwijl beleggers ‘het virtuele goud’ in de uitverkoop zetten, herontdekken ze het echte goud. De goudprijs flirtte gisteren met 1.900 dollar per ounce, het hoogste peil in drie maanden. Goud profiteert van de toegenomen inflatievrees. Het gevolg: een bitcoin is nu nog 20 keer duurder dan een ounce goud, de laagste ratio sinds begin februari.

Terwijl de goudkevers betere tijden beleven, zullen vooral jongere beleggers die de voorbije maanden de cryptomunten massaal hebben ontdekt op de blaren zitten. ‘Ik werd deze morgen wakker en mijn zoon was aan het wenen. Blijkbaar had hij cryptomunten gekocht’, twitterde Bloomberg-columnist Joe Weisenthal.

DE RIJCKE, C. Schokgolf door cryptoland: 600 miljard dollar gaat in rook op. De Tijd, 20 mei 2021, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo