Geharmoniseerde consumptieprijsindex – maart 2021

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in maart 1,60 % ten opzichte van 0,30 % in februari.
De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) bedraagt in maart 1,00 % ten opzichte van 0,30 % in februari.

De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand maart bedraagt 0,90 % ten opzichte van 0,50 % in februari.

  • De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn huisbrandolie, motorbrandstoffen, tabak, elektriciteit en gas.
  • De subindices die deze maand de grootste negatieve impact hebben op de inflatie zijn farmaceutische producten, fruit, vlees, groenten en lichaamsverzorgingsproducten.

 

De huidige maatregelen rond COVID-19 hebben een impact op de berekening van het indexcijfer. Voor sectoren waar fysieke verkooppunten gesloten zijn, worden gegevens online ingezameld als er geen andere databron is. Voor volledig gesloten sectoren (cafés, restaurants, reizen, …) worden de prijzen doorgetrokken, al dan niet met een seizoenscorrectie. Deze methodes zijn in overeenstemming met de methodologische aanbevelingen die Eurostat in samenspraak met de Nationale Statistische Instellingen (in België dus Statbel) heeft opgesteld. Ze hebben als doel de globale inflatie zo weinig mogelijk te vertekenen.

Eurostat zal op 16 april de geharmoniseerde consumptieprijsindex van maart voor de EU-landen publiceren.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) [1] bedroeg in maart 1,60 % tegenover 0,30 % in februari. De inflatie volgens de geharmoniseerde consumptieprijsindex met constante belastingvoet (HICP-CT) [2] bedroeg 1,40 % in maart tegenover 0,10 % in februari. Het verschil in inflatie tussen de HICP en HICP-CT is grotendeels te wijten aan de accijnswijzigingen op tabak en de btw-normalisering in de horeca. Met deze prijsstijgingen wordt geen rekening gehouden in de HICP-CT.

Inflatie en impact op inflatie voor de 12 hoofdgroepen

Op basis van de opsplitsing in de 12 hoofdgroepen wordt de hoogste inflatie in maart gemeten voor “alcoholhoudende dranken en tabak” (4,60 %). De laagste inflatie wordt opgemeten voor de groep “voeding en alcoholvrije dranken” (-0,70 %).

De hoofdgroep die in maart de grootste positieve impact heeft op de inflatie is “huisvesting, water en energie” met 0,6 procentpunt. De groep “voeding en alcoholvrije dranken” heeft de grootste negatieve impact uitgeoefend met -0,5 procentpunt.

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – maart 2021. statbel.fgov.be, 15 april 2021. Geraadpleegd op 15 april 2021 via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo