Belg wordt steeds rijker

Alle Belgen samen zagen hun netto financieel vermogen het jongste decennium gemiddeld 3,30 % per jaar aandikken. De totale waarde van hun spaargeld en beleggingen, verminderd met de gezinsschulden, is daardoor al opgelopen tot 1.146,5 miljard euro. Gemiddeld gaat het om bijna 100.000 euro per persoon, al zijn er onderling uiteraard grote verschillen.
De Nationale Bank raamde het financieel vermogen van alle Belgen samen eind vorig jaar op 1.465,7 miljard euro. Het gaat om geld in cash, op rekeningen, in aandelen, in obligaties, in fondsen en in verzekeringen. De waarde van het vastgoed wordt daar niet bij opgeteld. Andere bezittingen zoals auto’s of kunst evenmin. Het totale vermogen van de Belgen is dus nog een pak groter.

Tegenover dat globale financiële vermogen stonden eind vorig jaar ook voor 319,1 miljard euro aan financiële verplichtingen van de gezinnen, zeg maar leningen. Het gros daarvan (264,3 miljard) waren hypothecaire kredieten.

Dit gaf per saldo een netto financieel vermogen van 1.146,5 miljard euro. Dat was 45,5 miljard meer dan eind 2019. Door de beperkingen tijdens het coronajaar 2020 konden veel Belgen minder uitgeven dan gepland, waardoor ze meer spaarden. Maar ook op langere termijn is er een aangroei. Tien jaar eerder stond de teller nog op 827,8 miljard euro, wat inhoudt dat de financiële rijkdom van de Belgen er in die periode met 3,30 % op jaarbasis op vooruit is gegaan.

Het belangrijkste bestanddeel van het financieel vermogen van de Belgen bestaat uit verzekeringsproducten zoals pensioenopbouw, groepsverzekeringen, pensioenspaarverzekeringen, tak21-spaarverzekeringen en tak23-beleggingsverzekeringen. Ze zijn goed voor 338,1 miljard euro aan reserves.

Het tweede belangrijkste deel is de waarde van aandelen in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Die liep eind vorig jaar op tot 296,7 miljoen euro.

De top drie wordt vervolledigd door de gereglementeerde spaarrekeningen, de rekeningen dus waarop spaarders tot 980 euro aan intresten vrijgesteld zijn van roerende voorheffing. Die leveren vandaag nochtans hoogstens 0,11 % aan rente op, waardoor ze dus eigenlijk aan koopkracht inboetten.

Pak meer cash

Nog een opvallend cijfer: er is voor liefst 45 miljard euro aan geldbiljetten en -munten in omloop in ons land. Een jaar geleden was dat nog maar 40,2 miljard euro. Tien jaar gelden stopte het al op 25 miljard euro. Door de coronapandemie wordt er meer met de kaart en contactloos betaald.

VAN GEYTE, J. Belg wordt steeds rijker. Het Laatste Nieuws, 15 april 2021, 31.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo