Onlinemarkt voor verse producten

Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. Lokkal verdient het label omdat het mensen helpt te kiezen voor lokaal gekweekte voeding.

Drie jonge Mechelaars stampten in volle coronacrisis Lokkal uit de grond. Met die app kunnen consumenten lokale voedingswaren bestellen en aan huis laten leveren.

Wat is Lokkal?

“Lokkal is een onlineplatform waarop landbouwers, kwekers, telers en producenten hun voedingswaren rechtstreeks aan de consument kunnen aanbieden”, zegt Gert Aerts, een van de drie oprichters. “We bieden een kleine 700 producten aan. Je bestelt ze via de app. Wij halen ze vervolgens bij de boer en leveren ze kraakvers aan huis. De app telt al 6500 gebruikers.”

Hoe groot is de vraag?

“Veel landbouwers verkopen hun voedingswaren in hun eigen hoevewinkel. Korter kan de keten niet zijn. Maar om die duurzame producten te kunnen kopen, moest je nog altijd naar die boerderij rijden. Met de Lokkal-app kun je ze aan huis laten leveren. De vraag is overweldigend. We krijgen zo’n 300 bestellingen per week.”

Hoe is het idee ontstaan?

“Er zijn tegenwoordig banken die enkel online werken. In Brussel zie je ook meer en meer dark kitchens, restaurants die alleen aan huis leveren. E-commerce en thuisbestellingen kregen bovendien een flinke boost door de coronacrisis. De tijd leek ons rijp voor een versmarkt die enkel online opereert. Daarvoor kregen we de hulp van het privé-investeringsfonds Monus.”

Hoe selecteert Lokkal de aanbieders?

“De producten moeten Belgisch en van goede kwaliteit zijn. Daarvoor hebben we een extern smaakpanel opgericht. Alle partners krijgen een eerlijke prijs en wij nemen 20,00  à 30,00 % marge op de verkoopprijs. We hoeven niet per se te concurreren met het laagsteprijzenbeleid van de supermarkten. Onze kosten zijn hoe dan ook lager doordat we geen fysieke winkels hebben.”

Waar is Lokkal al actief?

“Eind 2020 hebben we de eerste tests gedaan in Mechelen. Intussen zijn we operationeel in de provincie Antwerpen en in een groot deel van Vlaams-Brabant. In het eerste kwartaal van 2021 willen we uitbreiden naar enkele grote Vlaamse steden, waaronder Gent en Leuven. Ten laatste over twee jaar leveren we in heel Vlaanderen en daarna volgt hopelijk de rest van het land.”

VAN ESPEN, R. Onlinemarkt voor verse producten. Trends, 10 maart 2021, 104.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo