Uitrol 5G-netwerk geeft Chinees herstel boost

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met net geen 5,00 %. Dat spectaculaire V-herstel komt er mede door grootschalige overheidsinvesteringen.
China publiceerde gisteren groeicijfers die nogmaals bevestigen dat de economie als eerste ter ­wereld afstevent op een V-herstel.

In het derde kwartaal groeide het bbp met 4,90 %. Dat is weliswaar iets minder dan de verwachte 5,20 %, maar het blijft een economisch groeicijfer waarvan andere landen – zeker die in Europa – alleen maar kunnen dromen.

Vooral de industriële productie in China deed het beter dan verwacht. ‘De industriële productie in het derde kwartaal ligt in China nu 5,00 tot 6,00 % hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral het gevolg van de enorme overheidsinvesteringen in infrastructuur en het 5G-netwerk, dat nu massaal in China wordt uitgerold’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.

Toerisme in de lift

Net als andere analisten blijft de ING-econoom wel vraagtekens plaatsen bij de accuraatheid van de ­Chinese groeicijfers. ‘Zeker de bbp-cijfers moet je met een korrel zout nemen. Dat kunnen niet meer dan ruwe schattingen zijn. Het feit dat China als eerste land die cijfers durft te publiceren, zegt op dat vlak veel.’ Maar dat betekent niet dat we het Chinese herstel zomaar moeten onderschatten. Dankzij de Chinese overheid blijft de jobcreatie stabiel en gaat ook de binnenlandse consumptie in stijgende lijn. Al blijven de kleinhandelsverkopen wel nog wat achter.

Maar ook daar is Peking volgens Vanden Houte aan een inhaal­beweging bezig. De Chinese automarkt toont sterke tekenen van herstel. Ook het toerisme en de ­entertainmentsector zitten in de lift.

‘Nu zijn een aantal cijfers over de consumptie in China nog eerder anekdotisch te noemen, maar de stijgende lijn is toch onmiskenbaar, vindt Vanden Houte. ‘Dat herstel zie je ook in wat we hier in het Westen als een meer betrouwbaar cijfer beschouwen: het elektriciteitsverbruik in China. Ook dat ligt hoger dan vorig jaar.’

TANGHE, N. Uitrol 5G-netwerk geeft Chinees herstel boost. De Standaard, 20 oktober 2020, 19.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo