Crisis trekt spoor van vernieling door het bedrijvenlandschap

De coronacrisis geeft de economie een uppercut en trekt een spoor van vernieling door het Belgische bedrijvenlandschap. Sommige sectoren worden bijzonder hard getroffen, andere minder erg.

De coronacrisis bezorgt de Belgische economie een nooit geziene klap. De productie van goederen en diensten tuimelde in het tweede kwartaal van 2020 met 14,50 % omlaag. De scherpe daling van het consumenten- en ondernemersvertrouwen en van de uitvoer heeft een impact op de omzet in vele sectoren.

Omzet

Maar de lockdown trof sommige sectoren harder dan andere. De bedrijfsdataspecialist Graydon berekende op basis van onder meer het facturatiegedrag de omzetontwikkeling in de verschillende sectoren. In de horeca- en eventsector is het een waar bloedbad. Maar er zijn nog veel verliezers, en slechts enkele winnaars. Enkele schaarse sectoren konden in de crisismaanden een hogere omzet realiseren.

Werkgelegenheid

Op de jobmarkt is de grote schok tot nu uitgebleven. De werkloosheidsgraad is nog niet omhooggeschoten. De Nationale Bank en het Planbureau gaan er wel van uit dat door de crisis tienduizenden Belgen hun job verliezen.

Door het vangnet van de tijdelijke werkloosheid – op een bepaald moment zaten 1,2 miljoen werknemers volledig of deels in dat systeem – kon een explosie van de werkloosheid voorlopig worden vermeden. Heel wat bedrijven gaan er toch van uit dat ze aan het einde van dit jaar minder werknemers op hun loonlijst hebben staan. Het verwachte jobverlies verschilt per sector. De grootste klappen vallen wellicht in de horeca en in de evenementensector.

Vertrouwen

Wanneer is de crisis voorbij? Hoelang duurt het voor de economie van de klap bekomen is en de consumenten en bedrijven hun vertrouwen voor een stuk terugvinden? De onzekerheid daarover zet heel wat bedrijven ertoe aan hun investeringsplannen te herzien. Dat de crisis hun financiële reserves heeft aangetast, speelt daar een rol in.

Het terugschroeven of afblazen van investeringen is slecht nieuws voor de economie. De investeringen creëren vraag en ze leveren jobs op. Bovendien zijn de investeringen een vliegwiel voor innovatie in de economie, voor stijgingen van de productiviteit en voor de versterking van het concurrentievermogen.

Faillissementen

De zware coronaklap heeft nog niet geleid tot een faillissementengolf. Integendeel, in de eerste negen maanden gingen 30,00 % minder bedrijven over de kop dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van Graydon.

Dat lijkt bizar, maar heeft te maken met het moratorium op faillissementen dat dit voorjaar een poos gold om bedrijven uit de stormwind te zetten. En met de reddingsboeien (zoals het overbruggingsrecht, de bankkredieten) die zijn geworpen om bedrijven te helpen hun hoofd boven water te houden. De bedrijfsleiders verwachten echter dat die dam ooit breekt en dat dan een faillissementengolf op gang komt die in sommige sectoren zwaar zal huishouden.

MICHIELSEN, S. Crisis trekt spoor van vernieling door het bedrijvenlandschap. De Tijd, 17 oktober 2020, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo