Europese economie krijgt mokerslag

De Europese economie heeft een nooit geziene uppercut geïncasseerd door de coronapandemie. De economische activiteit in de eurozone daalde in april-juni met 12,10 %. Zuid-Europa kreeg de zwaarste klappen.

De lockdown om de verspreiding van het coronavirus in te dijken heeft de Europese economie een nooit geziene klap toegediend, blijkt uit cijfers van Eurostat. De economische activiteit zakte in het tweede kwartaal met 12,10 %. Ter vergelijking: de Amerikaanse economie kromp ‘slechts’ met 9,50 %.

Zoals verwacht daalde de economische activiteit het meest in Zuid-Europa, omdat Frankrijk, Italië en Spanje in de lente strengere beperkende maatregelen hanteerden dan Duitsland. De Spaanse economie kromp met 18,50 %. In Frankrijk was er een achteruitgang van 13,80 % en in Italië van 12,40 %. Portugal dook 14,10 % lager.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, kon de terugval beperken tot 10,10 %. België is met een krimp van 12,20 % een middenmoter.

‘De verschillen tussen de landen waren kleiner dan voorzien als we Spanje buiten beschouwing laten’, zegt ING-econoom Bert Colijn. De krimp in Frankrijk en Italië was kleiner dan economen hadden voorspeld. Spanje daarentegen ontgoochelde.

Colijn noemt de Spaanse cijfers ‘verontrustend’. De vierde economie van de eurozone beleefde in april-juni zeker haar slechtste kwartaal sinds de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). ‘Het herstel sinds mei verloopt in Spanje trager dan in Italië en Frankrijk’, merkt Colijn op.

Dat is op zich niet verrassend. Omdat sinds begin dit jaar nergens op het Europese vasteland zoveel coronabesmettingen geregistreerd zijn als in de vierde economie van de eurozone, opteerde de Spaanse regering voor een erg trage, gefaseerde afbouw van de quarantainemaatregelen. Aan de noodtoestand, ingevoerd half maart, kwam pas eind juni een einde.

Toerisme

Voor buitenlanders bleven de Spaanse grenzen tot 1 juli op slot. Dat had een immense impact op de toeristische sector, traditioneel een belangrijke motor van ’s lands economie. Het voorjaar ging helemaal in rook op.

Madrid had gerekend op een inhaalbeweging in de zomer. Maar nieuwe corona-uitbraken op verschillende plaatsen in het land, zoals in de toeristische trekpleister Barcelona, dreigen roet in het eten te gooien. Enkele streken gingen de voorbije weken weer deels op slot in een poging de lokale haarden uit te doven.

Die ingrepen leggen zonder meer een hypotheek op het economische herstel in de tweede helft van 2020. ‘Rekening houdend met het terugdraaien van de heropening van de economie in sommige regio’s dreigt in Spanje een langdurige inzinking’, zegt Bert Colijn.

Herstelfonds

Voor heel Europa verwachten economen een heropleving in het derde kwartaal. Maar de stijging van het aantal besmettingen en het toenemend aantal negatieve reisadviezen dreigen vooral in Zuid-Europa het herstel af te remmen, waarschuwen ze. Niet alleen Spanje maar ook Portugal is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme.

De Europese Unie probeert te voorkomen dat de coronacrisis de economische kloof tussen Noord- en Zuid-Europa nog doet toenemen. Daarom hebben de staatshoofden en regeringsleiders vorige week een herstelfonds van 750 miljard euro goedgekeurd. Dat fonds zal vooral de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie subsidies en goedkope leningen verstrekken. Italië en Spanje krijgen het meeste geld uit dat fonds.

DIERCKX, L. Europese economie krijgt mokerslag. De Tijd, 1 augustus 2020, 10.

Lees ook Belgische economie valt terug naar niveau van 2009

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo