Belgen spaarden bijna vijfde van hun inkomen

De Belgische gezinnen hebben in de eerste drie maanden van het jaar liefst 19,10 % van hun inkomen kunnen sparen. Het is van de financiële crisis in 2009 geleden dat de spaarquote zo hoog lag. Ter vergelijking: in de laatste drie maanden van 2019 ging het om 12,70 %, zo blijkt uit statistieken van de Nationale Bank.

Dat de gezinnen meer geld konden opzijzetten, komt onder meer doordat hun consumptiebestedingen met 6,00 % daalden. Bovendien nam hun beschikbaar inkomen met 1,40 % toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Hoewel bepaalde componenten van het beschikbaar inkomen negatief werden beïnvloed door de coronacrisis en de lockdown, evolueerden andere gunstiger.

Volgens de Nationale Bank blijkt uit meer recente cijfers dat de spaarquote de voorbije weken bovendien nog flink is toegenomen. ‘We verwachten dat de Belg dit jaar veel meer gaat sparen dan de voorbije jaren en dat is een goede zaak’, klinkt het bij de Nationale Bank. ‘Het betekent dat er weinig of geen bijkomende maatregelen meer ­nodig zijn om de consumptie van de Belg te stimuleren.’

De investeringsquote van de gezinnen – de uitgaven voor bouw en renovatie van woningen – daalde en viel terug tot 8,90 % van het beschikbaar inkomen, tegenover 9,60 % in het vierde kwartaal van 2019.

Belgen spaarden bijna vijfde van hun inkomen. De Standaard, 11 juli 2020, 30.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo