Wat verandert er in 2020?

In 2019 was de federale regering in lopende zaken. Veel nieuwe wetgeving voor uw ­portemonnee heeft die niet nagelaten.
De lijst met nieuwigheden van de  Vlaamse overheid is omvangrijker.


VASTGOED

● Rookmelders verplicht. In het Vlaams Gewest moeten alle woningen minstens één rookmelder per verdieping hebben. In studentenkoten of gebouwen waarvan kamers verhuurd worden, is in elke kamer een detector verplicht. Ver­zekeraars laten weten dat de nieuwe ­verplichting geen gevolgen heeft voor uw brandverzekering.

● Dakisolatie verplicht. Woningen zonder dakisolatie krijgen vanaf 1 januari 15 strafpunten. Huizen of appartementen met meer dan 15 strafpunten mogen niet meer verhuurd worden. Dat geldt ook voor lopende contracten. De strafpunten vallen weg bij een goede EPC-score. Voor woningen in open bebouwing ligt de grens op 600 kWh/m2. Voor een halfopen bebouwing is dat 550, voor gesloten bebouwing 450 en voor appartementen 400 kWh/m2.

● Dubbele beglazing. Alle woningen in Vlaanderen moeten dubbele beglazing hebben in de leefruimte, de keuken, de badkamer en de slaapkamers, ook huurwoningen. Maar sancties blijven voorlopig uit. Woningen die niet orde zijn, krijgen pas vanaf 2023 15 strafpunten, waardoor ze niet langer verhuurd mogen worden.

● Strenger op woonkrediet. De ­Nationale Bank vraagt de banken om voorzichtiger te zijn bij de toekenning van een woonkrediet. Leningen ter waarde van meer dan 90% van de aankoopprijs zullen nog moeilijk te krijgen zijn. U zult dus minimaal 10% van de aankoopprijs plus de aankoopkosten met eigen middelen moeten financieren. Voor jonge gezinnen mogen de banken iets soepeler zijn.

● Geen woonbonus meer. Nieuwe woonleningen komen niet meer in aanmerking voor een belastingvermin­dering. Voor lopende leningen blijven de bestaande fiscale voordelen behouden, ook bij een herfinanciering.

● Lagere registratierechten. De ­registratierechten bij de aankoop van de enige gezinswoning zakken met 1 procentpunt, van 7% in 2019 naar 6% in 2020. Voor wie een ingrijpende reno­vatie uitvoert, daalt het tarief van 6% tot 5%.

BELASTINGEN

● UBO-boetes mogelijk. In 2019 moesten de uiteindelijke begunstigden van vennootschappen, vzw’s en maatschappen zich registreren in het UBO-register (UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, de uiteindelijke begunstigde, red.). Het register moet de fiscus ­toelaten om na te gaan wie er achter de organisatie zit. Wie gegevens achterhoudt, riskeert vanaf 1 januari 2020 een sanctie. De boetes kunnen oplopen van 250 tot 50.000 euro.

● Geen effectentaks meer. In oktober heeft het Grondwettelijk Hof de taks op de effectenrekeningen voor de toekomst vernietigd. Voor de referentie­periode van oktober 2019 tot september 2020 is de effectentaks dus niet meer van toepassing. De taks die ingehouden werd vóór oktober 2018 tot september 2019 blijft wel verschuldigd. Belastingplichtigen die in die periode een belastbare portefeuille bezaten van minimaal 500.000 euro en de taks niet hebben ­laten inhouden door hun bank, moeten in juli 2020 nog een laatste aangifte ­indienen.

● Fiscale regularisatie duurder. De tarieven voor een fiscale biecht stijgen opnieuw in 2020. Voor niet-verjaarde ­inkomsten stijgt de boete tot 25%, voor fiscaal verjaarde kapitalen wordt dat 40%.

● Strengere antiwitwasregels. ­Vir­tuele muntplatformen vallen voortaan onder het toepassingsgebied van de antiwitwaswetgeving, anonieme kluizen worden verboden en anonieme prepaidkaarten mogen nog tot maximaal 150 euro opgeladen worden.

● Minder aftrek dienstencheques. De Vlaamse regering verlaagt de belastingvermindering op de aankoop van dienstencheques van 30 naar 20 procent. Daardoor stijgt de werkelijke kostprijs van een dienstencheque (van 9 euro) van 6,30 naar 7,20 euro.

● Vrijstelling taks op dividenden. In uw belastingaangifte 2020 (over de ­inkomsten en uitgaven van 2019) zult u voor de tweede keer de (al betaalde) ­roerende voorheffing op dividenden kunnen terugvorderen. Bij de vorige aangifte ging het om een maximaal ­bedrag aan dividenden van 640 euro. De terugvordering bedroeg maximaal 192 euro. Nu wordt dat 800 euro aan ­dividenden en 240 euro aan terugvordering.

GEZIN

● Kinderbijslag in Brussel. Voortaan ligt de kinderbijslag in Brussel vast op 150 euro per kind per maand. Voor gezinnen met een laag inkomen, pleegkinderen of kinderen met een han­dicap komen daar extra toelagen bij. ­Anders dan bij de vernieuwing van de kinderbijslag in Vlaanderen (in 2019) stappen alle Brusselse kinderen die ­geboren zijn vóór 2020 ook over naar het nieuwe systeem (met 140 euro als basisbedrag).

PENSIOEN

● Meer (netto) pensioen. De schalen voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing worden geïndexeerd. Daardoor houdt u van eenzelfde brutopen­sioen netto ongeveer 10 euro meer over per maand. Daarnaast voorspelt het Plan­bureau een indexering van de pen­sioenen in maart. Dan zouden die met 2% stijgen.

● Afkopen studiejaren. Vanaf 1 december 2020 eindigt de overgangsregeling voor het afkopen van studiejaren met het oog op een hoger pensioen. Werknemers en zelfstandigen kunnen nog tot eind november studiejaren regulariseren tegen een forfaitaire prijs van 1.500 euro per afgekocht studiejaar. Daarna wordt dit bedrag actuarieel berekend en dus duurder. Ambtenaren ­krijgen tot eind november 15% korting op de forfaitaire prijs en betalen 1.275 euro per geregulariseerd studiejaar.

LOON/LOOPBAAN

● Meer nettoloon. De inkomens­schalen voor de berekening van de ­bedrijfsvoorheffing worden geïndexeerd. Daardoor houdt u van eenzelfde brutoloon netto iets meer over. SD Worx berekende dat dit voor bruto maand­lonen tussen 2.500 euro en 3.800 euro resulteert in een nettowinst van zo’n 10 euro.

● Fietsvergoeding. Vanaf 1 juli 2020 zullen de 450.000 bedienden van Paritair Comité 200 recht hebben op een vergoeding als ze met de fiets naar het werk komen. Werkgevers moeten minstens 0,10 euro per getrapte kilometer betalen voor trajecten van minstens 3 en maximaal 40 kilometer per dag. De arbeiders uit de ­metaalsector kunnen vanaf 1 januari al genieten van een fietsvergoeding van ­minimaal 0,15 euro/km.

● Thematisch verlof. De uitkeringen voor ouderschapsverlof, verlof voor ­medische bijstand en palliatief verlof stijgen met 4,5%. Dit geldt ook voor de lopende uitkeringen van alleenstaanden die een dergelijk verlof opnemen om voor hun kind te zorgen.

● Mantelzorgverlof. Het federale parlement heeft het licht op groen gezet voor de invoering van een verlofstelsel voor mantelzorgers, met een uitkering van de RVA. Voor de start van het mantelzorgverlof is het nog wachten op een koninklijk besluit. Dat komt er hopelijk in (het voorjaar van) 2020.

AUTO

● Minder belasting op bedrijfs­wagens. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe wagens is toegenomen. Daardoor daalt het belastbare voordeel van uw bedrijfswagen en houdt u als werk­nemer netto iets meer over van uw loon. Bij een Audi A4 Avant (catalogusprijs 35.525 euro, CO2-uitstoot 128 gram) ­bijvoorbeeld zakt het belastbare voordeel van alle aard van 179,95 euro naar 170,01 euro per maand.

● Nephybrides zwaarder belast. ­Nephybrides zijn plug-ins met een ­beperkte batterijcapaciteit. Voortaan kijkt de fiscus naar de CO2-uitstoot van de niet-hybride tegenhanger van het­zelfde model. Daardoor stijgt het belastbare privévoordeel van de wagen.

● Aftrek autokosten daalt. Voor ­auto’s die na 1 januari 2018 gekocht zijn, wordt het fiscale aftrekpercentage voortaan berekend op basis van de CO2-uitstoot van de wagen. Daardoor dalen de aftrekpercentages. Voor zeer vervuilende wagens (C02-uitstoot hoger dan 200 gram) zakt het aftrekpercentage tot 40 procent. Voor andere bedrijfs­wagens ligt dat tussen 50 en 100 procent. Voor elektrische ­wagens daalt de fiscale aftrekbaarheid van 120 naar 100 procent.

● Geen e-premie meer. Vanaf 1 januari wordt de Vlaamse premie (tussen 2.000 en 4.000 euro) bij de aankoop van een elektrische wagen afgeschaft.

DECEUNYNCK, F. Wat verandert er in 2020? De Standaard, 26 december 2019, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo