‘Bedrijf gaat zeer creatief te werk om sociale verkiezingen te vermijden’

Industriële wasserij St-Joris Laundry Services in Gingelom probeert op slinkse wijze de sociale verkiezingen van volgend jaar te verhinderen. Dat beweren de vakbonden ACV en ABVV.

In mei 2020 worden in honderden Limburgse ondernemingen en organisaties sociale verkiezingen georganiseerd. Het vierjaarlijkse hoogtepunt van het sociaal overleg wordt echter niet in alle bedrijven op applaus onthaald. Een aantal ondernemingen doet er zelfs alles aan om sociale verkiezingen te voorkomen.

Sommige bedrijven gaan daarbij zeer creatief te werk. Vier jaar geleden was er het voorbeeld van het West-Vlaamse uitzendbedrijf Accent Jobs dat werknemers een gratis smartphone aanbood, als er zich geen kandidaten aandienden. De vakbonden vonden er uiteindelijk niemand om op de lijsten te staan.

Contract opgezegd

De Zuid-Limburgse industriële wasserij St-Joris wil nu blijkbaar ook sociale verkiezingen vermijden. Dat beweren althans vakbondssecretarissen Nadia Gueroui van ACV Metea en Jan Staal van ABVV Algemene Centrale.

Het bedrijf kwam in het vizier van de christelijke en socialistische vakbond naar aanleiding van het stopzetten van het contract van werknemers die belangstelling toonden voor een syndicaal mandaat. ‘Zogezegd om economische redenen’, zegt Gueroui.

Premie

Bovendien, zegt Staal, ‘is het bedrijf de jongste tijd wel heel creatief in zijn pogingen om sociale verkiezingen te vermijden’.

‘Zo werd het personeel een premie van 150 euro voorgespiegeld, als niemand zich kandidaat zou stellen. Er werden warme maaltijden en broodjes in het vooruitzicht gesteld. En voor vrouwelijke werknemers werd er zelfs gesproken over cosmeticacheques.’

St-Joris realiseerde vorig jaar een omzet van 19 miljoen euro en een nettowinst van 1,5 miljoen euro. Het bedrijf tekende de voorbije jaren een mooie omzetgroei op.

Ondernemingsraad

Bij het bedrijf wilde niemand reageren. Bij de sociale verkiezingen van vier geleden was er alleen een lijst van het ABVV.

‘Maar inmiddels werken er meer dan honderd mensen en zal er ook een ondernemingsraad geïnstalleerd moeten worden’, zegt Staal.

‘We willen samen met de collega’s van ACV genoeg mensen vinden die zich willen organiseren.’ In een brief aan het personeel wijzen de vakbonden erop dat een premie of andere voordelen op het eerste gezicht interessant lijken, maar niet opwegen tegen een actieve syndicale vertegenwoordiging.

CLOOSTERMANS, G. ‘Bedrijf gaat zeer creatief te werk om sociale verkiezingen te vermijden’. De Standaard, 15 oktober 2019, 33.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo