Een student kost u per jaar €6.800 tot €11.200

Het is juni, examentijd voor scholieren en studenten. Dat betekent ook keuzestress voor laatstejaars van het secundair onderwijs, die in september richting hogeschool of universiteit trekken en nu misschien ook over een studierichting zitten te tobben. Als ouder denkt u misschien ook aan het prijskaartje, want hoeveel kost studeren in het hoger onderwijs nu precies?

De totale kostprijs hangt uiteraard van heel wat factoren af. Of u kiest voor een studentenkot of niet, om te beginnen. Daarnaast bepaalt ook de gekozen richting het kostenplaatje. Sommige studierichtingen brengen specifieke kosten mee, die een pak hoger zijn dan in andere richtingen. Maar om een globaal beeld te krijgen van wat een jaar studeren gemiddeld kost heeft een studie van CEBUD, het centrum voor budgetadvies en -onderzoek, alle aspecten die aan die totaalfactuur verbonden zijn in kaart proberen te brengen.

Studiegeld

Studeren in het hoger onderwijs is niet gratis, en ook de inschrijving aan hogeschool of universiteit kost geld. Hoeveel dat inschrijvingsgeld bedraagt, is afhankelijk van het type opleiding, het al dan niet in aanmerking komen voor een studiebeurs en het aantal studiepunten, maar het maximum is wettelijk vastgelegd. Dit is het maximum studiegeld voor een voltijds studerende student in het academiejaar 2019-2020, voor een inschrijving die 60 studiepunten bevat:
Niet-beursstudent € 938,80
Bijna-beursstudent € 494,80
Beursstudent € 110,80

Cursussen

Ook hier: de prijs van cursussen, studieboeken andere leermiddelen is sterk afhankelijk van de opleiding en het jaar. Gemiddeld moet u volgens de studie van de CEBUD rekenen op zowat € 295,00  aan jaarlijkse kosten voor een bacheloropleiding en € 335 voor een masteropleiding.

Computer of laptop

Een persoonlijke computer of laptop wordt als onmisbaar beschouwd voor wie verder studeert. Reken voor de aankoop van die computer en ander computermateriaal op een investering van € 1.000,00, weliswaar een eenmalige kost aangezien het toestel in principe de hele studentenloopbaan meegaat. Voor een opleiding die 5 jaar duurt, brengt dat de kostprijs per jaar op € 200,00.

Overige studiekosten

Dit zijn de kosten die verband houden met stages, studiereizen en eindwerken. Kosten die alweer flink variëren naargelang de opleiding, maar gemiddeld wordt uitgegaan van € 250,00 per jaar.

Vervoer

Vanzelfsprekend is het vervoer van en naar de universiteit of hogeschool in grote mate afhankelijk van het feit of de student in kwestie op studentenkot zit of elke dag pendelt. Om een indicatie te geven: een Buzzy Pazz van de Lijn kost € 212,00 per jaar. De prijs van een treinabonnement is afhankelijk van het aantal afgelegde kilometers. Laten we uitgaan van een gemiddelde prijs van € 100,00, dan komen de kosten voor een pendelstudent die met bus en trein naar de campus gaat op zowat € 315?00 per jaar. Wie met een eigen auto rijdt, betaalt uiteraard heel wat meer.

Voor een kotstudent, die enkel op maandag en vrijdag met trein en bus rijdt, ligt die prijs wat lager. Maar die heeft dan misschien weer een fiets nodig om in de studentenstad rond te rijden. Reken voor de rittenkaarten met de trein en de aankoop en het onderhoud van de fiets in dat geval op € 175,00 per jaar.

Studentenkot

Wie niet dagelijks van huis naar de campus pendelt, moet ook de huur van een kamer of studio in de studentenstad in rekening brengen. Het gaat vaak om een jaarcontract, dat verder doorloopt tijdens de zomermaanden. De huurprijs is afhankelijk van de studentenstad en vaak moet u daar ook nog elektriciteit, gas en internet bijrekenen. Ga uit van gemiddeld € 340,00 per maand (€ 4 080,00 per jaar), met daarbij nog enkele specifieke kosten zoals linnen en kookuitrusting voor een bedrag van ongeveer € 250,00 per jaar.

Overige kosten

Kosten zoals een schooltas en bureaumateriaal worden geschat op € 150,00 voor een hele studieloopbaan, gemiddeld zo’n € 30,00 per jaar.

Voeding

Voor de voedingskosten wordt uitgegaan van de prijs van € 5,00 voor een maaltijd thuis. Voor kotstudenten wordt rekening gehouden met € 5,75 per maaltijd. Dat brengt de prijs per jaar voor voeding op € 1 830,00 voor een pendelstudent en € 2 100,00 voor een kotstudent.

Kleding

Voor kleding en schoenen wordt rekening gehouden met een uitgave per maand van € 44,00, wat het totaal op jaarbasis op € 530,090 brengt.

Gezondheid en persoonlijke verzorging

Kosten voor gezondheid en dagelijkse hygiëne. Voor wie geen bril of contactlenzen draagt en geen specifieke verzorging nodig heeft, wordt gerekend op zowat € 350,00 per jaar.

Ontspanning

Om op café te gaan, plezier te maken of andere dingen te doen krijgen studenten vaak zakgeld mee. Uit gesprekken met studenten rekent CEBUD met een gemiddeld zakgeld van € 130,00 per maand of € 1 560,00 per jaar. Daarnaast zijn er ook nog andere uitgaven zoals een sportkaart of culturele uitstappen, samen goed voor gemiddeld zowat € 500,00 per jaar.

Alles opgeteld…

… brengt dat het totaal op ruim € 6 800,00 per jaar voor een student die pendelt en ruim € 11 200,00 voor wie op kot zit.
Die totale kosten hangen natuurlijk heel erg af van de individuele situatie. Handige tabellen voor die berekening zijn te vinden op www.cebud.be.

VANDROOGENBROECK, M. Een student kost u per jaar €6.800 tot €11.200. Het Laatste Nieuws, 1 juni 2019, 77.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo