Zwart geld van Belgen komt massaal boven water

Voor 590 miljoen euro fiscaal geregulariseerd in 2017 – Fiscus ontdekt nog miljarden euro’s op rekeningen in Luxemburg

Dankzij een eindejaarsrush heeft een recordaantal Belgen vorig jaar zijn zwart geld gewit. Er kwam 590 miljoen euro boven water. Dat is ruim drie keer zoveel als in 2016, toen 177 miljoen euro werd aangegeven. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

De dienst die voor fiscale regularisatie instaat, kreeg vorig jaar 842 aanvragen binnen van belastingzondaars, waarvan 391 alleen al in december. Ter vergelijking: over het volledige jaar 2016 werden minder aanvragen gedaan (314) dan in december 2017 alleen.

Dat er zo’n rush was in december, is een gevolg van de stijging van de boetetarieven. Het tarief om fiscaal verjaard kapitaal te regulariseren is sinds 1 januari gestegen van 37,00 % naar 38,00 %. Op niet-verjaarde inkomsten is de boete van 22,00 % naar 23,00 % gestegen.

‘We zijn erin geslaagd mensen met zwart geld aan te sporen om aangifte te doen. En dat gebeurt, in tegenstelling tot vroeger, niet tegen soldenprijzen’, zegt Van Overtveldt. Tegen een gemiddeld belastingtarief van 37,50 % kunnen de 842 aanvragen volgens ramingen 220 miljoen euro opbrengen voor de begroting.

Dat zoveel Belgen er vorig jaar alsnog voor kozen hun zwart geld te witten, is omdat de schrik er begint in te zitten. Er worden almaar meer financiële gegevens uitgewisseld tussen verschillende landen. Het is moeilijk zwart geld verborgen te houden in het buitenland.

Wat ongetwijfeld een rol heeft gespeeld, is dat de fiscus sinds september vorig jaar zicht heeft op de kapitalen die Belgen in 53 andere landen aanhouden, waaronder Luxemburg. Dat is te danken aan de Common Reporting Standard, ontwikkeld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De Tijd vernam dat de financiële gegevens die de fiscus op die manier uit Luxemburg heeft verkregen, blootleggen hoe duizenden Belgen nog altijd miljarden euro’s verborgen hielden in het Groothertogdom, ondanks alle regularisaties en waarschuwingen.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) focust nu op meer dan 400 beleggers die elk nog 5 miljoen euro of meer aanhielden in Luxemburg, vernam De Tijd. Die 400 dossiers zijn dus op zich al goed voor meer dan 2 miljard euro.

Francis Adyns, woordvoerder van de fiscus, kan daar om vertrouwelijke redenen niets over zeggen. ‘Op basis van de Common Reporting Standard krijgen we inderdaad veel gegevens binnen, ook van buitenlandse rekeningen, Luxemburgse en andere.’ Adyns benadrukt dat de BBI veel aandacht besteedt aan die informatie.

Behalve van Luxemburg krijgt onze fiscus sinds september ook financiële gegevens binnen van Belgen die kapitalen hebben in onder andere Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Cyprus, Guernsey, de Seychellen en het Eiland Man. En vanaf september dit jaar krijgt hij ook de gegevens van Belgen in Zwitserland, Monaco, Panama en de Bahama’s. Dan zullen al 96 landen jaarlijks financiële gegevens uitwisselen om belastingontduiking te bestrijden.

BLOMME, P. Zwart geld van Belgen komt massaal boven water. De Tijd, 2018-01-09, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo