Boeren krijgen geld om niet te melken

740 Vlaamse boeren worden de komende drie maanden betaald om hun koeien niet te melken, waardoor ze samen 15 miljoen liter minder melk op de markt brengen. Dat komt overeen met zo’n 750 tankwagens of de inhoud van zes olympische zwembaden.

Aanleiding om de boeren te vergoeden, is onder meer de strenge Russische handelsboycot als gevolg van het conflict in Oekraïne. Dat leidde al tot grote kopzorgen bij de Vlaamse perentelers. Nu krijgen ook de melkveehouders het zwaar te verduren, zeggen zowel het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid als de Boerenbond.

‘Doordat er geen melk meer naar Rusland gaat, is er een overaanbod van melk op de Europese markt ontstaan, waardoor de prijzen voor melk zijn gekelderd’, zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond.

14 eurocent per liter

Europa en de lidstaten kwamen daarom met het idee om overal productieverminderingen in te voeren. ‘Boeren die daarop ingaan en geen melk meer aan de zuivelfabrieken leveren, krijgen per liter melk die ze niet afleveren een compensatie van 14 eurocent’, zegt Nele Vanslembrouck van het departement Landbouw en Visserij.

De marktprijs voor een liter melk is zo’n 25 eurocent. Melkveehouders die op het voorstel ingaan, hopen dat ze daardoor wat meer financiële ademruimte krijgen.

In Nederland, het zuivelland bij uitstek, zijn al zo’n 4.000 melkveehouders in het melk­reductieprogramma gestapt. Ook daar dreigen veel melkveehouders over de kop te gaan door de dramatische lage prijzen. Eén op de drie bedrijven heeft er intussen zware financiële problemen, zo bracht de Nederlandse Rabo-bank naar buiten.

Boeren krijgen geld om niet te melken. De Standaard, 2016-09-26, 13.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo