Een all-in buffet voor het internet

De nieuwste rage in telecomland: ‘all-in formules’ met telefoneren, surfen en tv kijken voor heel het gezin. Telenet kwam er eerst mee, nu is het aan Proximus. Maar verwacht geen prijzenslag.

Proximus Tuttimus. Het klinkt als een personage uit een strip van Asterix, maar het gaat om de nieuwste abonnementsformule van Proximus. Daarmee springt de telecomoperator op de trein van de all-in formules: bundels die vaste en mobiele telefonie, digitale televisie en internet aanbieden in één product voor het hele gezin.

Proximus komt zo met een tegenhanger voor Wigo, de all-in die Telenet in juni lanceerde. Al wil ceo Dominique Leroy dat niet gezegd hebben: ‘We waren er al meer dan een jaar mee bezig’, zegt ze.

Telecomoperatoren verkopen graag productenbundels. Het verhoogt de loyaliteit van de klant, die minder geneigd is om voor individuele diensten naar een andere en goedkopere aanbieder over te stappen. De nieuwe all-in bundels gaan nog een stap verder, want ze richten zich voornamelijk op gezinnen. Zo worden niet alleen de ouders, maar ook hun kinderen in een klap loyale klanten.

Appelen en citroenen

proximus_telenet

Het is steeds moeilijk om zulke bundels te vergelijken, want de producten zijn nooit één op één dezelfde. Het voornaamste verschil tussen Tuttimus en Wigo zit in mobiele data. Bij Telenet kiest de klant een ‘pot’ van data die vrij over het gezin kan worden verdeeld. Bij Proximus moet je per gebruiker een eigen datavolume toekennen.

Het bovenstaande voorbeeld gaat uit van een gezin met twee kinderen, die voor een min of meer vergelijkbaar aanbod kiezen. In het geval van twee gigabyte mobiele data per persoon, komt Proximus goedkoper uit. Maar die ‘gezinspot’ van tien gigabyte bij Telenet kan ook over vijf personen worden verdeeld. Als je bij Proximus vijf mensen elk 2 gigabyte wil geven, dan is Telenet plots weer goedkoper.

Er zijn ook heel wat andere opties mogelijk. Zo biedt Telenet een gezinspot aan van 2 gigabyte (100 euro) of 5 gigabyte (120 euro). En je kan bij Proximus ook individuele datavolumes van 5 of 10 gigabyte kiezen (25 en 36 euro per gebruiker).

Proximus biedt extraatjes zoals een gratis film per maand en een tv-bundel, Telenet garandeert dan weer sneller internet.

Door die wirwar aan opties valt amper aan te tonen welk plan het goedkoopst is. Vast staat wel dat de prijzen in elkaars buurt blijven cirkelen. Voor een prijzenoorlog zal Tuttimus dus niet zorgen.

LEMMENS, K. Een all-in buffet voor het internet. De Standaard, 2016-10-18, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo