Vissen rond Noordpool aan banden gelegd

De industriële visserij in het noordpoolgebied wordt aan banden gelegd. Dat zijn enkele van ’s werelds grootste visbedrijven overeengekomen met Greenpeace.

Visserijvloten, visbedrijven en Greenpeace hebben een akkoord getekend voor de bescherming van de Noordpool. De industriële visserij heeft zich geëngageerd om haar zoektocht naar kabeljauw niet uit te breiden tot een groot gebied in de noordelijke Barentszzee. Dit gebied, twee keer de oppervlakte van Frankrijk, was tot voor kort bedekt met ijs.

Onder de bedrijven die deze belofte hebben gemaakt, bevinden zich onder meer McDonald’s, Tesco en Iglo. Ook Fiskebat, dat de hele Noorse zeevisserijvloot vertegenwoordigt, en Espersen, de grootste verwerker van diepvriesvis in Europa, hebben de overeenkomst ondertekend.

Ongerepte wateren

In de praktijk betekent het akkoord dat vissers die zich toch aan visvangst wagen in de ongerepte wateren rond de Noordpool, hun kabeljauw niet meer kunnen verkopen aan de grote vismerken, ­supermarkten en horeca.

De milieuorganisatie Greenpeace bestempelt het als een historisch akkoord omdat de visserijsector voor het eerst vrijwillig grenzen heeft gesteld aan de industriële visvangst in het noordpoolgebied.

Smeltend ijs

In maart was uit onderzoek van Greenpeace gebleken hoe de voorbije jaren grote, verwoestende trawlers steeds verder door het smeltende zee-ijs doordrongen in het ecologisch belangrijke en ongerepte gebied rond de Noordpool. Rond de Noorse eilandengroep Spitsbergen, dat ook wel de ‘Galapagos van de Noordpool’ wordt genoemd, leven kwetsbare diersoorten als de ijsbeer, de Groenlandse walvis en de Groenlandse haai. Minstens 70,00 % van alle Atlantische kabeljauw die wereldwijd wordt opgediend, ­is afkomstig uit de Barentszzee.

Vissen rond Noordpool aan banden gelegd. De Standaard, 2016-05-26, 28.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo