Koop je straks brooddoos en digitale krant met ecocheque?

De herziening van de ecochequelijst moet tegen eind dit jaar afgerond zijn. Dat gebeurt door de Nationale Arbeidsraad (NAR), een forum voor sociaal overleg met vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden. Uit de lijst van alle voorstellen maakte de NAR alvast een selectie, zegt voorzitter Paul Windey. Het gaat om producten van zeer diverse pluimage.

Een van de meest opvallende kandidaten is de brooddoos. Argument: het gebruik van de brooddoos past in de strijd tegen de voedselverspilling. Om het gebruik van kraantjeswater als dorstlesser aan te moedigen, wordt voorgesteld drankflessen in roestvrij staal in het ecochequelijstje op te nemen. En energiebesparingen stimuleren kan ook met de aankoop van apps die het energieverbruik opvolgen.

Andere kandidaten zijn de aankoop van houtkachels, ecologische anti-kalktoestellen, opbergdozen in recycleerbaar plastic, schoenen gemaakt uit natuurlijke materialen en een digitaal abonnement op een krant of magazine. Ook het gebruik van ecocheques voor de aankoop van een papieren abonnement wordt in overweging genomen. De voorwaarde is wel dat daarvoor gerecycleerd papier wordt gebruikt.

Dit jaar verandert er nog niets aan de lijst, al is er wel al een verfijning: ecocheques kunnen voortaan ook worden gebruikt voor de plaatsing, de herstelling en het onderhoud van producten waarvan de aankoop al met de cheques betaald kon worden.

Elektronisch

En hoe zit het eigenlijk met het succes van de ecocheque? Na de vliegende start in 2010 is de belangstelling afgenomen: van 1,56 miljoen werknemers ging het naar 1,45 miljoen in 2014. Volgens Paul Windey komt de ecocheque minder aan bod in de loonakkoorden, al blijft hij vooral in grote bedrijven goed ingeburgerd.

Er wordt overigens ook naar gestreefd om de volgende uitgifte van ecocheques – mei, juni – volledig elektronisch te laten verlopen.

SERTYN, P. Koop je straks brooddoos en digitale krant met ecocheque?. De Standaard, 2016-01-25, 13.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo