Belgische waakhond buigt zich over Ahold-Delhaize

Eu­ro­pa zendt het dos­sier Ahold-Del­hai­ze door naar de Bel­gi­sche Me­de­din­gings­au­to­ri­teit. Op lo­kaal vlak kan de deal de con­cur­ren­tie in België ‘ern­stig be­lem­me­ren’, vindt de Com­mis­sie.

De be­slis­sing van de Com­mis­sie over de trans­ac­tie tus­sen Ahold en Del­hai­ze da­teert al van en­ke­le maan­den ge­le­den, maar raak­te pas on­langs be­kend. Ze zendt het on­der­zoek over het fu­sie­dos­sier door naar België omdat ze van oor­deel is dat de deal de con­cur­ren­tie in ons land op lo­kaal vlak op een ‘sig­ni­fi­kan­te ma­nier kan be­lem­me­ren’. Daar­mee wil de Com­mis­sie niet ge­zegd heb­ben dat de deal niet of enkel onder voor­waar­den mag door­gaan. ‘Maar dat laat Eu­ro­pa wel toe om het dos­sier door te schui­ven naar een lid­staat’, zegt een bron dicht bij het dos­sier.

Eu­ro­pa is voor­al on­ge­rust over de lo­ka­le con­se­quen­ties van de trans­ac­tie in ons land. Op som­mi­ge plaat­sen zal de een­ge­maak­te groep een markt­aan­deel van meer dan 30,00 % à 40,00 % heb­ben op het vlak van voe­dings­dis­tri­bu­tie. En op an­de­re plaat­sen zal het ge­za­men­lijk markt­aan­deel 50,00 % over­schrij­den, meent de Com­mis­sie.

In België rij­zen ook vra­gen over het ef­fect van het sa­men­gaan van de twee dis­tri­bu­tie­groe­pen op de prij­zen. ‘Toen Al­bert Heijn (Ahold) in België neer­streek, had dat een al­ge­meen neer­waarts prijs­ef­fect in de sec­tor. De vrees be­staat dat de prij­zen na de fusie tus­sen Del­hai­ze en Ahold weer de hoog­te zul­len in­gaan’, aldus onze bron.

Del­hai­ze en Ahold maak­ten gis­te­ren ook bij­ko­men­de de­tails van hun fu­sie­voor­stel be­kend. Zoals De Tijd al eind juni be­richt­te (De Tijd, 26 juni 2015) heeft een hand­vol top­ma­na­gers van Del­hai­ze uit­zicht op een bo­nus­pot na de af­ron­ding van de trans­ac­tie en de in­te­gra­tie van de twee dis­tri­bu­tie­groe­pen.

Del­hai­ze-top­man Frans Mul­ler heeft bij een ge­slaag­de fusie met het Ne­der­land­se Ahold, als aan een aan­tal voor­waar­den wordt vol­daan én als de aan­deel­hou­ders dat goed­keu­ren, recht op een ‘bij­zon­de­re toe­ken­ning’. Con­creet heeft hij recht op aan­de­len­op­ties ter waar­de van 1,5 mil­joen euro, uit te oe­fe­nen drie jaar na toe­wij­zing.

Bij­ko­mend heeft Mul­ler – net als de an­de­re leden van het toe­kom­stig di­rec­tie­co­mité – recht op een ‘een­ma­li­ge er­ken­nings­be­lo­ning’. Ook daar gel­den de voor­waar­den: suc­ces­vol­le fusie, be­haal­de fi­nan­ciële cri­te­ria en goed­keu­ring door de aan­deel­hou­ders. Voor Mul­ler komt dat neer op aan­de­len­op­ties ter waar­de van 1,5 maal het jaar­sa­la­ris, voor de an­de­ren is dat ter waar­de van één keer het jaar­sa­la­ris. De op­ties kun­nen wor­den uit­ge­oe­fend vijf jaar na de fusie.

Het do­cu­ment geeft ook meer de­tails over de in­vul­ling van de be­stuur­ders­zit­jes bij Ahold Del­hai­ze. De een­ge­maak­te raad van be­stuur zal in to­taal 14 leden tel­len, zeven van bij Del­hai­ze en even­veel van bij Ahold. Vier hui­di­ge Del­hai­ze-be­stuur­ders en twee Ahold-be­stuur­ders val­len uit de boot. Aan de kant van Del­hai­ze gaat het onder meer om oud­ge­dien­de Luc Van­steen­kis­te, waar­van het man­daat op de jong­ste aan­deel­hou­ders noch­tans met drie jaar was ver­lengd. Do­mi­ni­que Leroy (Proxi­mus), Pa­trick De Mae­s­en­ei­re (CEO Ja­cobs Hol­ding) en Jo­h­n­ny Thijs (ex-Bpost) komen wél in de nieu­we raad van be­stuur. Zoals ver­wacht wordt Mats Jans­son (Del­hai­ze) voor­zit­ter en Jan Hom­men (Ahold) vi­ce­voor­zit­ter. Jac­ques de Vau­cle­roy, een telg van een van de aan­deel­hou­ders­fa­mi­lies van Del­hai­ze, wordt ook vi­ce­voor­zit­ter.

Ook de Ne­der­land­se ko­ning zal zijn zegje doen in het fu­sie­ver­haal. Hij moet be­slis­sen of de nieu­we groep het pre­di­caat ‘Ko­nink­lij­ke’ mag be­hou­den. Wordt het Ko­nink­lij­ke Ahold Del­hai­ze of Ahold Del­hai­ze tout court? Wil­lem-Alexan­der zal er­over oor­de­len.

Ter her­in­ne­ring: Ahold biedt 4,75 eigen aan­de­len per aan­deel Del­hai­ze, maar keert voor­dien via een ka­pi­taal­ver­min­de­ring 1,20 euro per aan­deel uit aan zijn aan­deel­hou­ders – of om­ge­re­kend 1 mil­jard. De Ahold-aan­deel­hou­ders zul­len 61,00 % van de nieu­we groep be­zit­ten, de aan­deel­hou­ders van de Bel­gi­sche dis­tri­bu­tie­groep 39,00 %.

SEPHIHA, M. Belgische waakhond buigt zich over Ahold-Delhaize. De Tijd, 2016-01-16, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo