mens en samenleving logo

Steun voor windmolens daalt verder

De steun voor de bouw van wind­tur­bi­nes gaat vol­gend jaar met 11,00 % naar be­ne­den. ‘De fi­nan­ciële steun voor her­nieuw­ba­re ener­gie blijft dalen’, zegt Vlaams mi­nis­ter van Ener­gie An­ne­mie Tur­tel­boom.

Nieu­we wind­tur­bi­nes krij­gen vanaf vol­gend jaar slechts 59 euro steun meer voor elke 1.000 ki­lo­watt­uur groe­ne stroom die ze pro­du­ce­ren. Dat is 11,00 % min­der dan de mi­ni­mum­steun die wind­tur­bi­nes dit jaar krij­gen. ‘De trend van de jong­ste jaren zet door. De fi­nan­ciële steun voor her­nieuw­ba­re-ener­gie­pro­jec­ten blijft jaar­lijks af­ne­men’, zegt Vlaams mi­nis­ter van Ener­gie An­ne­mie Tur­tel­boom (Open VLD).

Wind­tur­bi­nes die voor 2013 wer­den ge­bouwd kre­gen nog min­stens 90 euro steun per 1.000 ki­lo­watt­uur ge­pro­du­ceer­de stroom. Dat be­drag ging elk jaar naar be­ne­den. ‘Van­daag be­ta­len alle Vla­min­gen samen zo’n 90 mil­joen euro per jaar voor wind­ener­gie. Dat is veel geld, maar we krij­gen er veel voor terug’, vindt Tur­tel­boom. De mi­nis­ter deed de uit­spra­ken tij­dens de in­hul­di­ging van een klei­ne wind­tur­bi­ne bij het bag­ger­be­drijf DEME.

De wind­tur­bi­ne bij DEME is de eer­ste com­mer­ciële wind­tur­bi­ne die de Bel­gi­sche start-up XANT kon ver­ko­pen. De spin-off van het en­gi­nee­ring­bu­reau 3E ont­wik­kel­de een klei­ne tur­bi­ne die een­vou­dig te mon­te­ren is en mak­ke­lijk on­der­hou­den kan wor­den. XANT, dat ge­steund wordt door de in­ves­te­rings­maat­schap­pij PMV, de ke­tel­bou­wer Vy­n­c­ke en de tech­no­lo­gie­on­der­ne­mer Jo Ver­sa­vel, hoopt met de klei­ne tur­bi­nes voor­al in ont­wik­ke­lings­lan­den te sco­ren. Het doet nu ech­ter eerst er­va­ring op in Eu­ro­pa. De vol­gen­de klant zou een tur­bi­ne in het wind­rij­ke Schot­land wil­len neer­zet­ten.

ADRIAEN, D. Steun voor windmolens daalt verder. De Tijd, 2015-10-02, 16.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers