Mededingingsautoriteit neemt Kinepolis in het vizier

De Bel­gi­sche Me­de­din­gings­au­to­ri­teit (BMA) heeft eind de­cem­ber een for­meel on­der­zoek ge­o­pend tegen Ki­ne­po­lis voor kar­tel­vor­ming en mis­bruik van machts­po­si­tie.

Het on­der­zoek spruit voort uit een klacht van sector­ge­noot en con­cur­rent UGC. Die volg­de op de over­na­me door Ki­ne­po­lis van een ge­bouw aan de Gul­den­vlie­s­laan in Brus­sel, waar UGC zijn hoofd­ze­tel en tien film­za­len heeft. Wie het ge­bouw aan Ki­ne­po­lis heeft ver­kocht – en in hoe­ver­re hij sa­men­werk­te met de bios­coop­groep – is niet dui­de­lijk. Dank­zij die trans­ac­tie kreeg Ki­ne­po­lis een van de hoofd­ge­bou­wen in han­den van waar­uit zijn be­lang­rijk­ste con­cur­rent ope­reert.

Als ver­huur­der kreeg de bios­coop­groep ook het recht de jaar­re­ke­nin­gen van UGC België te be­kij­ken.

Toen de vast­goed­deal in sep­tem­ber be­ken­draak­te, stel­de de me­de­din­gings­au­to­ri­teit dat Ki­ne­po­lis de ver­koop aan de con­cur­ren­tie­waak­hond had moe­ten sig­na­le­ren, wat niet ge­beurd was. Ki­ne­po­lis ont­kent dat het zich wil men­gen in de ac­ti­vi­tei­ten van UGC en zegt dat de aan­koop past in de vast­goed­ac­ti­vi­tei­ten van de groep.

Pa­ral­lel aan zijn klacht bij de con­cur­ren­tie­waak­hond trok UGC ook naar de recht­bank van koop­han­del van Brus­sel om te pro­be­ren de ver­koop van het ge­bouw on­ge­daan te maken. Die zaak is nog lo­pen­de.

Mededingingsautoriteit neemt Kinepolis in het vizier? De Tijd, 2015-01-07, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo