Hoeveel wilt u betalen voor een wit hemd?

Waar­om kost een wit hemd van Cos 35 euro, en één van de ont­wer­per Bruno Pie­ters een slor­di­ge 400 euro?

U kunt van­daag ge­rust een mo­di­eus hemd kopen bij een goed­ko­pe keten als Zara en Cos, voor slechts een frac­tie van de prijs van een de­sig­ner­la­bel. De vraag is: wat krijgt u dan?

Min­der cre­a­ti­vi­teit? Be­zwaar­lijk. Er maken ook veel goede ont­wer­pers col­lec­ties voor pak­weg Zara. Ook Bel­gi­sche, trou­wens. Een ver­schil in kwa­li­teit, in ma­te­ri­aal en stik­werk, dan? Ab­so­luut. U krijgt geen zij­de­draad, maar een goed­koop al­ter­na­tief. Plas­tic kno­pen, geen hou­ten. En ka­toen van slechts de frac­tie van de prijs.

Maar dat ver­schil in kwa­li­teit ver­klaart al­ler­minst waar­om een Cos-he­ren­hemd 35 euro kost en een de­sig­ner­hemd het tien­voud. Een groot deel van die kloof heeft te maken met schaal­voor­de­len.

Klei­ne la­bels wer­ken soms met op­la­ges van 20 stuks. Bij Cos loopt dat in de dui­zen­den. Dat scheelt een pak in de sprei­ding van de vaste kos­ten. En dan zijn er de loon­kos­ten voor het stik­werk. Gy­se­mans Clothing In­du­stry is een Bel­gisch ate­lier dat kle­ding maakt voor veel top­mer­ken. Maar niet in België. De ei­gen­lij­ke pro­duc­tie zit in Roe­me­nië. ‘An­ders was het niet be­taal­baar’, zegt Marc Gy­se­mans. ‘Zelfs in Roe­me­nië moe­ten we alle moei­te doen om 150 euro te halen.’

Om de con­su­ment een idee te geven waar­voor hij be­taalt, geeft de Bel­gi­sche ont­wer­per Bruno Pie­ters – ex-Hu­go Boss, nu bezig met zijn eigen pro­ject Ho­nest By – op zijn web­si­te to­ta­le trans­pa­ran­tie over de prijs­vor­ming. Een slim­me te­gen­zet? De me­nin­gen zijn ver­deeld. ‘Het blijft een wit hemd van ruim 400 euro’, zegt ie­mand.

Bi­an­ca Luzi van het merk Raf Si­mons, is daar­om nuch­ter. ‘Een sim­pel ba­sis­stuk kopen men­sen niet meer bij ons. Ze zijn be­reid te be­ta­len, maar dan voor iets dat eruit springt, iets ar­tis­tie­kers. Onze jonge klan­ten zijn zelfs be­reid daar­voor te spa­ren.’

Wit hemd van or­ga­nisch ka­toen met hou­ten kno­pen (Ho­nest By)

  • Ma­te­ri­aal (stof, bi­ais­band, draad, kno­pen,…) 29,78 euro
  • Pa­troon + ont­wik­ke­ling 5,18 euro
  • Pro­duc­tie 35,50 euro
  • Trans­port 8,00 euro
  • Mar­ke­ting 10,00 euro
  • To­taal 88,47 euro
  • x 2 groot­han­dels­mar­ge
  • x 2 re­tail­mar­ge
  • Prijs ex­clu­sief btw 353,86 euro
  • Prijs in­clu­sief btw 428,17 euro

Bron: De Tijd

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo