Zwarte economie goed voor 63 miljard euro

De zwarte economie in ons land is dit jaar goed voor 63 miljard euro. Dat komt overeen met 16,4 procent van de totale economische activiteit. Dat blijkt uit cijfers van Visa en A.T. Kearney.

België zet de strijd voort tegen de zwarte economie. Daarmee wordt de economische activiteit bedoeld die niet of slechts gedeeltelijk aan de fiscus worden opgegeven. In 2009 bedroeg die 17,8 procent van de economie. Vorig jaar was het aandeel teruggedrongen tot 16,4 procent van de economie.

Dat is beter dan het Europese gemiddelde dat in 2012 op 18,9 procent lag. Vooral de Oost-uropese lidstaten doen ht een pak minder goed. Bulgarije spant de kroon met een zwarte economie van 31,2 procent en ook in Litouwen en Roemenië bedraagt die bijn 30 procent.

Toch blijft ons land binnen West-Europa het zwakke broertje. In Duitsland heeft de schaduweconomie een gewicht van 13 procent, in Frankrijk is dat 9,9 procent en in Nederland maar 9,1 procent.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) reageert in de krant De Morgen tevreden met de dalende cijfers voor ons land. ‘De cijfers tonen aan dat we de goede richting uit gaan. Maar het mag en moet nog meer zijn’, zegt hij. ‘Het bewijst in elk geval dat de maatregelen die we getroffen hebben nodig zijn.’

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo