België stijgt in eco­no­mi­sche hit­pa­ra­de

Er zijn slechts 16 lan­den in de we­reld waar het beter zaken doen is dan in België, vindt het We­reld Eco­no­misch Forum. Maar het vindt ook dat onze am­bi­tie hoger moet.

toptien

België scoort voor het eerst in vijf jaar weer beter op het lijst­je van het We­reld Eco­no­misch Forum (WEF) met de slag­krach­tig­ste eco­no­mieën ter we­reld. Dat is te dan­ken aan de iets ge­zon­de­re ban­ken en een taxshift die de las­ten weg­schuift van ar­beid. Ons land staat op de 17de plaats.

De ex­perts van het WEF meten de con­cur­ren­tie­kracht van een land, maar de­fi­niëren dat breed. Ze meten ook in welke mate be­drij­ven in een land goed op­ge­leid per­so­neel en fi­nan­cie­ring voor hun pro­jec­ten vin­den of in welke mate hun vracht­wa­gens vast­zit­ten in de file of de be­vol­king tech­no­lo­gie om­armt.

De rang­lijst van het WEF is de meest pres­ti­gi­eu­ze van de eco­no­mi­sche hit­pa­ra­des voor lan­den, maar ze is niet de enige. Ook de Zwit­ser­se za­ken­school IMD brengt de con­cur­ren­tie­kracht in kaart. Daar­bij spe­len ook cri­te­ria als so­ci­a­le co­he­sie en ge­lij­ke kan­sen mee. Maar omdat ze in ver­ge­lij­king met het WEF iets meer aan­dacht aan eco­no­mi­sche pres­ta­ties be­steedt, staat België er wat lager: op de 22ste plaats.

Tot slot maakt ook de We­reld­bank jaar­lijks haar doing bu­si­ness-rap­port. Daar­in scoort België op­mer­ke­lijk slech­ter: jaar na jaar zakt ons land er die­per weg, on­der­tus­sen staat het op de 43ste plaats. Dat komt omdat de We­reld­bank geen re­ke­ning houdt met zaken als het on­der­wijs of de in­fra­struc­tuur, maar heel eng be­kijkt hoe­veel pa­pe­ras­sen, tak­sen, re­gel­tjes en an­de­re hin­der­nis­sen er zijn om zaken te doen.

Dat België het bij het We­reld Eco­no­misch Forum wel goed doet, komt in de eer­ste plaats omdat we zeer goed blij­ven sco­ren voor on­der­wijs en tech­no­lo­gie. ‘Maar de pro­fes­so­ren Leo Sleuwae­gen (Vle­rick Bu­si­ness School) en Wim Moe­sen (KU Leu­ven), die voor het WEF het on­der­zoek voor België be­ge­leid­den, vin­den dat geen reden tot eu­fo­rie.

Onze buur­lan­den Ne­der­land, Duits­land en het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk sco­ren veel beter. ‘Met onze lig­ging en ons men­se­lijk ka­pi­taal zijn we een plaats tus­sen tien en twaalf waard’, zegt Moe­sen.

‘We mis­sen een sense of ur­g­en­cy’, zegt Sleuwae­gen. ‘Door onze open­heid ten op­zich­te van an­de­re mark­ten den­ken we dat als de rest het goed doet, we daar ook van pro­fi­te­ren. We zijn wiel­tjes­zui­gers, voor­al van Duits­land.’

Dat wiel­tjes­zui­gen blijkt uit de in­ves­te­rin­gen in in­fra­struc­tuur. In 2008 waren er nog elf lan­den die beter deden dan Ne­der­land, nu nog drie. België is in die­zelf­de pe­ri­o­de voor in­fra­struc­tuur weg­ge­zakt van de 16de naar de 23ste plaats. ‘We ex­cel­leer­den in de af­bouw van in­ves­te­rin­gen, want bak­ste­nen be­to­gen niet’, zegt Moe­sen. ‘Onze buur­lan­den wor­den be­reik­baar­der ter­wijl de con­ges­tie op onze wegen een groot pro­bleem wordt’, zegt ook Sleuwae­gen.’

De groot­ste hin­der­nis om in België zaken te doen, is vol­gens het WEF het ma­cro-eco­no­misch kli­maat van lage groei en lage in­fla­tie, en van hoge schul­den en hoge be­gro­tings­te­kor­ten.

Het twee­de min­punt zijn de hin­der­nis­sen om te wer­ken. Van de 138 on­der­zoch­te lan­den zijn er 131 waar er min­der las­ten op ar­beid zijn dan in België.

Welke lan­den geven dan het goede voor­beeld? De ge­me­ne deler van de WEF-, de IMD- en de We­reld­bank­lijst­jes wijst naar de fi­nan­ci­eel-tech­no­lo­gi­sche groot­macht de Ver­e­nig­de Sta­ten, naar de za­ken-stad­sta­ten Hong­kong en Singapo­re in Azië en naar Zwit­ser­land en Scan­di­na­vië.

‘De Scan­di­na­vi­sche lan­den staan in de top twaalf’, zegt Moe­sen. ‘Ik raad de Zweed­se co­a­li­tie aan wat meer Scan­di­na­visch prag­ma­tis­me aan de dag te leg­gen. Ter­wijl die lan­den an­ti­ci­pe­ren, re­a­ge­ren wij pas als het be­ton­rot naar be­ne­den valt.’

HAECK, B. België stijgt in eco­no­mi­sche hit­pa­ra­de. De Tijd, 2016-09-29, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo