Prijzen mobiele telefonie fors gedaald, smartphone en triple play blijven duur

De prijzen voor mobiele telefonie in ons land sinds augustus sterk gedaald en bevinden zich momenteel op een aanvaarbaar niveau. Bij de smartphones blijft er zich een probleem stellen naar gebruik en prijs. Ook triple play, dat een enorme toename kent in de markt, is duidelijk duurder dan in de buurlanden. Dat blijkt uit een prijzenstudie van het BIPT, die vandaag werd voorgesteld in de Kamer en die er kwam op vraag van minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a). Het BIPT vergeleek in augustus en januari de prijzen voor telecomdiensten in ons land met die in onze buurlanden. In totaal werden liefst 433 tariefplannen uit vijf landen geanalyseerd.

Gratis van operator veranderen
Voor mobiele telefonie hanteert het BIPT zes profielen: vijf voor mobiele telefonie, afhankelijk van het gebruik, en één voor de smartphones. Eerste vaststelling is dat de markt duidelijk beweegt. Het aantal porteringen schommelde tot september tussen de 50.000 en 70.000 per maand. De laatste drie maanden van 2012 lagen die aantallen dubbel zo hoog. Het BIPT verwijst als reden onder meer naar de mogelijkheid om sinds oktober na zes maanden gratis van operator te veranderen en naar de intrede op de markt van het tariefplan King&Kong.

Tweede goedkoopste
Wat de prijzen betreft, was ons land in augustus gemiddeld de tweede duurste vergeleken met de ons omringende landen. In januari waren we gemiddeld de tweede goedkoopste, met dalingen van 10 tot 50 procent afhankelijk van het profiel. Minister Vande Lanotte stelt als ambitie dat ons land de tweede goedkoopste zou moeten zijn. Het goedkoopste land zijn betekent immers niet altijd dat er een goede telecomsituatie bestaat. “Maar ik zie geen reden waarom we per se duurder zouden moeten zijn dan Duitsland, Nederland of Frankrijk”, luidde het.

Te laag smartphonegebruik
Bij het smartphonegebruik stelt zich wel nog een probleem. Het gebruik ligt te laag – de helft van het Europese gemiddelde – en ondanks een daling van 25 procent ten opzichte van augustus, ligt het prijsniveau nog steeds 15 procent hoger dan de tweede goedkoopste.

Pre-paid
Wat pre-paid mobilofonie en vaste telefonie betreft, ziet Vande Lanotte geen echte problemen. In tegenstelling tot bij triple play, waarbij verschillende diensten in één pakket worden aangeboden. Daar zijn de medium- en high end pakketten duidelijk duurder, al valt er bij die laatste groep moeilijk te vergelijken met de buurlanden. Omdat de formule een grote toename kent in de markt, vindt de sp.a-minister dat er beleidsmatig heel wat vragen bij mogen worden gesteld.

Hij vraagt ook aandacht voor de publiciteit voor het internetaanbod. De concurrentie speelt daarbij vooral rond de snelheid en downloadcapaciteit, maar de verstrekte informatie blijkt niet altijd accuraat. Voor breedband verwacht hij dat dit de komende jaren een aandachtspunt voor het beleid wordt.

Durf vergelijken campagne
Vande Lanotte plant in september een “Durf vergelijken campagne” voor de telecomsector, zoals dat ook gebeurde met de energieprijzen. Al geeft hij toe dat telecomprijzen vergelijken moeilijker wordt dan bijvoorbeeld het geval is voor gasprijzen. Zijn ambitie is ook ‘slapende consumenten’, die vaak nog onder oude en hoge tarieven vallen, “wakker te schudden”. Consumenten moeten niet alleen nagaan of ze bij de juiste operator zitten, maar ook of ze bij de operator het juiste tariefplan hebben.

Het BIPT zal ook een onderzoek voeren naar de zo snel mogelijke implementatie van technologie-neutrale apparatuur, zodat de consument eenvoudiger van operator kan veranderen zonder steeds zijn “bakske” te moeten wijzigen, dixit Vande Lanotte. Hij ziet die technische barrière ook als een reden waarom triple play nog duur is.

Rondetafelconferentie
In het tweede semester van dit jaar zal de consument binnen een dag en zo eenvoudig mogelijk zonder te veel belemmeringen van operator kunnen veranderen met behoud van zijn nummer. Het BIPT plant ook een rondetafelconferentie met de operatoren om na te gaan hoe meer concurrentie en lagere prijzen mogelijk kunnen worden op het vlak van mobiel datagebruik.

Bron De Morgen

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo