Obligatiemarkt boomt zoals zelden gezien

De staaldraadgroep Bekaert getuigt van een goede timing met zijn uitgifte van een obligatie­lening met een looptijd van zeven jaar. Die ­levert beleggers een nettorendement van 1,64 % op. Net evenveel als de identieke obligatie­lening die Bekaert exact een jaar geleden op de markt bracht. De groep haalde telkens 200 miljoen euro op. Voor Bekaert is de risicopremie die het moet betalen op de obligatielening, identiek aan de risicopremie die het een jaar ­geleden betaalde toen van covid-19 nog geen sprake was.

Ruim een halfjaar na het losbarsten van de coronacrisis in België toont de prijszetting twee zaken aan. Enerzijds zijn de risicopremies die beleggers tijdens de coronapiek vroegen, flink teruggevallen en anderzijds houdt de zoektocht van beleggers naar rendement aan. Kris Devos, internationaal obligatiespecialist bij ING België, merkt op dat het tot nu toe een ongewoon druk jaar is geweest voor de internationale obligatiemarkt. Als je kijkt naar de Europese markt van bedrijfsobligaties (in euro), dan blijkt op basis van de cijfers van ING dat bedrijven sinds begin dit jaar al meer uit de markt haalden dan over heel 2019, met name 378 miljard euro per begin oktober tegenover 317 miljard euro voor heel 2019. Het gaat om cijfers van uitgiftes van zogenaamde ‘investment grade’ bedrijfsobligaties. Dat zijn de meest kredietwaardige.

Toename

De sterke stijging van de uitgifte van bedrijfsobligaties deed zich zowel voor in Europa als in de VS. In (de kleine) Belgische financiële markt is de toename om onduidelijke redenen minder uitgesproken. De rush op kredietwaardige bedrijfsobligaties viel samen met het losbarsten van de ­coronacrisis. Vooral in de periode van maart tot mei draaide de markt op volle toeren. Bedrijven reageerden op de lockdown door zich van zo veel mogelijk cash te verzekeren. Ze namen de beschikbare kredietlijnen bij hun banken op – iets wat overigens ook Bekaert deed – en gaven obligaties uit. Vanwege de coronacrisis en de abrupte val van de economie eisten beleggers een extra risicopremie. De spreads tussen kwalitatief en minder kwalitatief papier liepen op.

Win-Win

Toch bleek het een win-win voor de emittent en de beleggers. Bedrijven raakten snel aan geld én beleggers kregen een hogere rentecoupon. Ondertussen zijn door het aantrekken van de economie de risicopremies in de markt van kredietwaardige bedrijfsobligaties opnieuw flink afgenomen. Centrale bankiers hebben zoveel liquiditeit in de markt geïnjecteerd dat dit geld op zoek is naar rendement. Grote beleggers betalen op liquide middelen een strafrente en zoeken alternatieven. Daardoor kunnen bedrijven zoals Bekaert vandaag nog altijd geld ophalen tegen een relatief lage coupon.

Of dat nog lang zo blijft, is onzeker. Afgelopen maand bleek dat gedurende drie opeenvolgende weken beleggers meer geld terugtrokken uit de markt van minder kredietwaardige obligaties (‘high yield’) dan ze erin investeerden. High yield is typisch het segment waar de kanarie in de koolmijn wordt gesignaleerd.

DENDOOVEN, P. Obligatiemarkt boomt zoals zelden gezien. De Standaard, 8 oktober 2020, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo