Italië bindt strijd aan met dure vliegtickets

Door een plafond in te voeren, wil de Italiaanse regering de snelle prijs- stijgingen van binnenlandse vliegtickets aan banden leggen.De Italiaanse regering wil de sterke prijsstijgingen van vliegtickets voor binnenlandse vluchten een halt toeroepen. Als het van haar afhangt, zal de prijs van een ticket om binnen Italië te vliegen (van het vasteland naar Sicilië bijvoorbeeld), niet langer met meer dan 200 % mogen stijgen tegenover de gemiddelde prijs.

Hoe die gemiddelde prijs wordt berekend en andere details van het plan zijn nog niet helemaal duidelijk, maar de regering van premier Giorgia Meloni krijgt nu al de woede van de Europese luchtvaartmaatschappijen over zich. Vooral Ryanair – dat na covid en het bankroet van Alitalia zijn marktaandeel in het land stevig kon uitbreiden – protesteert luid tegen de plannen. Eddie Wilson, de ceo van de Ierse lagekostenmaatschappij, noemt een dergelijk prijsplafond ‘illegaal’. Volgens Wilson zou de maatregel passen in ‘de Sovjet-Unie in 1927’.

Italië is ook deze zomer een gegeerde vakantiebestemming. Maar waar de vraag naar tickets weer op of boven het niveau van voor covid zit, blijft het aanbod achter. Passagiers blijken bereid om die hogere prijzen – die dit jaar al met 70 % zijn gestegen op binnenlandse vluchten – te betalen. De regering Meloni – die onlangs haar plannen om de overwinsten van de banken af te romen moest terugschroeven – wil daar nu paal en perk aan stellen, en zegt met haar maatregel ook expliciet de algoritmes te viseren die luchtvaartmaatschappijen gebruiken om via ‘profilering’ van kopers de prijs aan te passen.

Harry Potter

Volgens de luchtvaartmaatschappijen, verenigd in koepelorganisatie Airlines4Europe, staat zo’n prijsplafond niet alleen haaks op de vrije markt in Europa, maar dreigt het vliegen op de langere termijn ook duurder te maken, omdat het maatschappijen zal aanzetten om hun aanbod te doen krimpen. ‘Zelfs op de school van Harry Potter begrijpen ze dat je het aanbod moet vergroten om de prijs te doen zakken’, aldus Wilson.

In een brief die de Financial Times kon inkijken, heeft Airlines4Europe de Europese Commissie nu opgeroepen om in te grijpen. Vorige week al had de Commissie laten weten dat ze de Italiaanse regering om uitleg zou vragen. Ze betwijfelde openlijk dat een prijsplafond een efficiënte maatregel is om ‘betaalbare’ prijzen te bekomen.

DELBEKE, K. Italië bindt strijd aan met dure vliegtickets. De Standaard, 16 augustus 2023, 19.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo