Belgische leger mag 15 gevechts­helikopters bestellen

Het Belgisch leger wil tegen 2026 vijftien nieuwe helikopters in de lucht hebben. De kans is groot dat Airbus hiervoor de H145M mag leveren, ‘een recente, al bestaande helikopter waar andere Europese legers erg enthousiast over zijn.’

De regering zette vrijdag het licht op groen voor de aankoop van 20 nieuwe helikopters. Defensie heeft er 15 nodig, de federale politie 5. ­Bedoeling is 20 helikopters van hetzelfde type te kopen ‘zodat het onderhoud en de opleiding ­samen kunnen gebeuren, wat een belangrijke besparing oplevert’.

Officieel klinkt het dat België via de Navo een aankoopprocedure opstart, waarbij diverse helikopterproducenten bevraagd worden. In de wandelgangen is echter te horen dat de kans groot is dat de keuze op de lichte H145M van Airbus valt. ‘We ­willen niet hetzelfde meemaken zoals bij de NH90-helikopter’, klinkt het bij Defensie. Die lag ten tijde van de bestelling nog op de tekentafel. Wat volgde, was een lijdensweg van mankementen, gekoppeld aan een peperduur ­onderhoud, waarna verschillende toestellen grotendeels aan de grond werden gehouden.

Daarom wil ons land nu ­absoluut een helikopter die zijn degelijkheid in Europa al heeft bewezen. Dan blijft haast alleen de Airbus H145M over, vandaag al in gebruik in Duitsland en Luxemburg. Bedoeling is dat de eerste exemplaren in 2026 ­worden geleverd.

Belgische leger mag 15 gevechts­helikopters bestellen. De Standaard, 11 maart 2023, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo