Volgend jaar kunnen veel meer scholieren duaal leren

De Vlaamse regering breidt het systeem van duaal leren, waarbij leerlingen een opleiding in de klas combineren met leren op de werkvloer, volgend schooljaar fors uit. De regering geeft groen licht voor 266 extra opleidingen in 81 verschillende secundaire scholen.

Duaal leren is sinds het schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Scholieren worden zo beter voorbereid op de arbeidsmarkt en ze doen praktijkervaring op in bedrijven, dat werkt ook motiverend.

Tot nu bestonden er al 1.173 duale opleidingen in 160 onderwijsinstellingen verspreid over heel Vlaanderen. De Vlaamse regering zet nu het licht op groen voor 266 extra opleidingen duaal leren in 81 verschillende scholen secundair onderwijs. Het totaal komt zo te liggen op 1.439 opleidingen: een toename van 22 %.

Er zijn bovendien 10 opleidingen die voor het eerst ‘duaal’ aangeboden zullen worden, waaronder uitbener-uitsnijder, slager-charcutier, dentaaltechnicus en cementgebonden voeger. Het zijn vooral scholen die al begonnen waren met duaal leren die nu nog meer duale opleidingen gaan aanbieden.

“Het beroeps- en technisch onderwijs sluit nauw aan bij de arbeidsmarkt en dankzij duaal leren bouwen we nog meer bruggen met bedrijven”, zegt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Volgens hem is het de bedoeling het systeem de komende jaren nog verder uit te breiden.

Ook minister van Werk Jo Brouns (cd&v) gelooft in het belang van het systeem. “Met opleidingen die ook op de werkvloer doorgaan geven we jongeren meer kansen om te ontdekken wat echt bij hen past”, zegt hij.

Volgend jaar kunnen veel meer scholieren duaal leren. De Morgen, 22 april 2023, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo