Tesla verlaagt prijzen voor derde keer dit jaar

De dreigende lagere vraag dwingt Tesla de prijzen voor zijn elektrische wagens voor de derde keer dit jaar te verlagen in de Verenigde Staten.

Tesla voert voor al zijn automodellen een prijsverlaging door op zijn thuismarkt. De instapprijs van de duurste e-auto’s, de Model S en X, zakt met 5.000 dollar. Daardoor kost een standaard Model S nog 84.990 dollar en een Model X net geen 95.000 dollar. Bij de goedkopere Model 3 en Model Y gaat er respectievelijk 1.000 en 2.000 dollar af. Of ook in Europa en België prijsverlagingen volgen, is nog af te wachten.

De autobouwer verlaagt naar eigen zeggen de prijzen wegens het uitdovende belastingkrediet van 7.500 dollar voor Amerikaanse kopers van e-voertuigen. Het is niet duidelijk of dat de echte reden voor de korting is. Mogelijk speelt de oplopende rente Tesla parten, want die maakt het voor consumenten duurder geld te lenen voor eenwagen.

CEO Elon Musk liet eerder al doorschemeren dat een korting veel impact heeft op de vraag. ‘De prijs doet er echt toe’, zei Musk tijdens de toelichting van de jaarcijfers in januari. ‘Ik denk dat een enorm aantal mensen een Tesla willen kopen, maar het zich niet kunnen veroorloven. Deze prijswijzigingen maken echt een verschil voor de gemiddelde consument.’

De nieuwe kortingen worden aangekondigd nadat Tesla wisselvallige productie- en leveringscijfers de wereld heeft ingestuurd. In de eerste drie maanden van dit jaar rolden bijna 441.000 Tesla’s van de band in de verschillende productievestigingen. Het aantal leveringen strandde op net geen 423.000 wagens. Dat is 4 % meer dan in het voorgaande kwartaal, waarin ook prijskortingen werden doorgevoerd in de VS, Europa en China.

Niet alleen de dreiging van een lagere vraag speelt Tesla parten. De autofabrikant krijgt in de belangrijke Chinese markt steeds meer concurrentie van het Chinese BYD, waarin de beursgoeroe Warren Buffett een belang heeft. Analisten verwachten dat BYD Tesla dit jaar in China kan onttronen als de grootste ver- koper van e-auto’s.

Analisten maken zich nog meer zorgen over de rentabiliteit van Tesla. Prijskortingen zetten de marges onder druk. De prijs van een Model Y met een groot rijbereik is in de VS 11.000 dollar of 17 % lager dan begin dit jaar, stelt de broker RBC vast. In China is hetzelfde voertuig 21 % goedkoper dan in september. Musk heeft de afgelopen maanden niet verborgen dat Tesla zo snel mogelijk moet groeien, tegen welke prijs dan ook.

Op 19 april zal deels blijken of dat lukt. Dan publiceert Tesla kwartaalcijfers. Cruciaal daarbij is de vraag of het bedrijf erin geslaagd is de brutomarge boven 20 % te houden. Ter vergelijking: over heel 2022 bedroeg die marge ongeveer 27 %.

De autofabrikant werkt wel aan een goedkoper productieplatform, wat een positieve impact kan hebben op de marges. Maar dat is nog niet klaar.

Intussen verslechteren de winstprognoses voor dit jaar. Analisten verwachten dat Tesla dit jaar de eerste daling van zijn nettowinst optekent. Beleggers hebben daar opvallend genoeg geen oog voor. Het aandeel heeft sinds begin dit jaar een spurt van ruim 71 % getrokken, terwijl 2022 nog een slecht beursjaar voor de fabrikant was. Tesla heeft een beurswaarde van 585 miljard dollar, driemaal de marktwaarde van Toyota, ’s wereld grootste autoverkoper naar omzet.

DEREYMAEKER, F. Tesla verlaagt prijzen voor derde keer dit jaar. De Tijd, 8 april 2023, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo