Delhaize veroorzaakt storm die niet gaat liggen

Het overleg tussen de sociaal bemiddelaar, vakbonden en directie van Delhaize is zaterdag opnieuw op een mislukking uitgedraaid. Van de gewone ondernemingsraad deze maandag wordt niets anders verwacht. Altijd om dezelfde reden: Delhaize wil enkel praten over de randvoorwaarden van zijn plan om de 128 winkels te verkopen aan zelfstandigen, de bonden willen ingrijpende bijsturingen. Ze hopen minstens op een stevige sociale enveloppe om werknemers die liever vertrekken, uit te betalen.

De bonden reageren op de nieuwe mislukking met verdere acties en beloven voor 10 mei een actiedag die de hele sector zou treffen. De suggestie van Delhaize om over de randvoorwaarden te praten, negeren ze. Het is onduidelijk of Delhaize de toegevingen waaraan het dacht, voldoende in kaart heeft gebracht. Anderzijds is het voor de bonden ook deels een principiële zaak. De redenering is dat als toegelaten wordt dat Delhaize zomaar zijn werknemers van zich afschuift, het hek van de dam is, nu de sector onder grote druk staat.

De storm die Delhaize heeft veroorzaakt, dijt dus uit. Het begon in februari met Delhaize dat als eerste een cao, die van de interne werkorganisatie, opzegde. De supermarktketen deed dat zonder waarschuwing. Een zelden geziene stap. Enkele weken later volgde de schok. Delhaize wil stoppen met het uitbaten van eigen winkels. Het laat het kruideniersvak over aan zelfstandigen.

Het wil toch wat zeggen als het management van Delhaize zegt niet in staat te zijn zelf het commerciële tij te keren in zijn supermarkten. Het laat de uitdaging over aan zelfstandige winkeliers en wordt een soort groothandelaar die ondersteunende diensten gaat aanbieden aan zijn afnemers. 9.200 werknemers veranderen daardoor van werkgever. Op de hoofdzetel verdwijnen een paar honderd jobs.

De vergaande stap van Delhaize wordt elders in de sector gevolgd door ingrepen die elk op zich in het verleden tot luid protest en actie zouden hebben geleid. Zo heeft de ­interieurketen Ikea een cao opgezegd en kondigde de ­supermarktketen Match (Louis Delhaize) een inleveringsronde af. Die inleveringsronde treft vooral de kaderleden op de hoofdzetel van Match. Hun bonus wordt verlaagd, net zoals het aantal verlofdagen en het bedrag van de maaltijdcheques. De winkelbedienden worden enigszins gespaard, maar moeten toestaan dat sommige betaalde pauzes van een kwartier geschrapt worden. De boodschap van Match is dat het om voordelen gaat die elders niet bestaan en dat het altijd erger kan. Met name de winkels verkopen aan zelfstandigen. Iets wat in Wallonië ook Intermarché doet bij Mestdagh.

Afgelopen week maakte Colruyt dan weer een plan bekend van collectief ontslag bij zijn speelgoedketen Dreamland. Colruyt behoudt een minderheidsbelang. De overnemer is een partij die zich zo wist te organiseren dat er geen vakbond in huis is. De vakbonden vrezen dat er op termijn ook bij andere dochters van Colruyt ingegrepen wordt, bijvoorbeeld bij delicatessenketen Cru. Colruyt heeft al aangegeven dat de verliezen daar gestelpt moeten worden.

DENDOOVEN, P. Delhaize veroorzaakt storm die niet gaat liggen. De Standaard, 24 april 2023, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo