Duurzame versie Bel20 op komst

De Brusselse beurs heeft een kwakkeljaar achter de rug, maar 2023 staat in het teken van vernieuwing. Half februari­ wordt een nieuwe, duurzame beursindex gelanceerd.

Beursuitbater Euronext Brussel lanceert op 15 februari een nieuwe index met twintig bedrijven die het best scoren voor duurzaamheid. Die zullen moeten beantwoorden­ aan bepaalde ESG-criteria, wat staat voor environmental, social en governance­ (milieu, sociaal beleid en deugdelijk bestuur). De beurstop wil nog niet kwijt welke aandelen deel zullen uitmaken van die index.

Euronext presenteerde donderdag zijn jaaroverzicht. Daaruit bleek dat de totale marktwaarde van Euronext Brussel vorig jaar met 11 % is gedaald­ tot 320 miljard euro. De grote spelbrekers waren de hoge inflatie en de sterk stijgende rentevoeten na jaren van soepel monetair beleid. De appetijt om in aandelen te stappen vermindert als de rente begint te klimmen.

Brons voor Argenx

Bierbrouwer AB InBev was alweer het grootste bedrijf op de Brusselse beurs. Het zag zijn marktwaarde vorig jaar met 5,8 % toenemen tot 97,75 miljard euro. KBC eindigde op de tweede plaats met 25,05 miljard euro. Biotechbedrijf Argenx sloot het podium af. Het steeg vorig jaar met 20 % tot 19,3 miljard, een ‘indrukwekkende vooruitgang’ volgens Vincent Van Dessel, de topman van Euronext Brussel.

Het brouwerijconcern AB InBev woog in 2022 ook zwaar door in de dagelijkse handel op de Brusselse beurs. De gemiddelde dagelijkse omzet bedroeg vorig jaar 89,5 miljoen euro, wat neerkomt op bijna 23 % van de totale dagelijkse beursomzet van Euronext Brussel. De omzet van de nummer twee – KBC – is nog niet de helft (42,8 miljoen euro).

De top tien bevat uitsluitend bedrijven die deel uitmaken van de sterindex Bel20. Wat opvalt, is dat Colruyt de top tien niet meer haalt, terwijl het biotechbedrijf Argenx ook in dit lijstje aan een opmars bezig is. De dagelijkse omzet lag vorig jaar 34 % hoger dan in 2021. Het bedrijf is nu goed voor de op drie na grootste dagelijkse omzet. In 2021 stond het op de zesde plaats in die rangschikking.

Magere troost

De gemiddelde waarde van de dagelijkse­ beurshandel en het aantal transacties lag in 2022 iets hoger dan in 2021 (plus 5 %). Vergeleken met de periode 2015-2020 is dat een magere troost. Zo was een gemiddelde beursdag vorig jaar 392 miljoen euro waard tegenover­ een eind boven de 400 miljoen euro tussen 2015 en 2020.

SERTYN, P. Duurzame versie Bel20 op komst. De Standaard, 20 januari 2023, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo