Tabaksreuzen vervolgd voor prijsafspraken

Het auditoraat van de Belgische mededingings­autoriteit (BMA) heeft besloten vier tabaksgroepen te vervolgen voor verboden prijsafspraken.

Het auditoraat van de BMA opende al op 8 mei 2017 een onderzoek naar restrictieve praktijken van Philip Morris Benelux, L. ­Lacroix Fils (Imperial Brands), JTI (Japan Tobacco) en British American Tobacco Belgium. In juni van dat jaar volgden huiszoekingen.

Verboden prijsafspraken

Volgens het auditoraat maakten de vier tabaksgroepen zich schuldig aan verboden prijsafspraken. Elke individuele tabaksgroep koppelde informatie over haar toekomstige prijzenbeleid terug aan de groothandel. Die groothandel koppelde terug naar de tabaks­bedrijven, die de informatie konden meenemen in hun prijsbeleid. ‘Dat is een verboden praktijk. Het is minder erg dan een kartel, maar is een concurrentiebeperkende handeling die gesanctioneerd wordt door mededingingsautoriteiten’, licht Véronique Thirion, ­auditeur bij de BMA, toe.

Ontkennen

De tabaksbedrijven ontkennen dat ze inbreuken begaan hebben. Er is in het dossier geen schikking getroffen met het auditoraat, waardoor het mededingingscollege zal moeten oordelen.

De betrokken tabaksbedrijven zijn in Nederland in een gelijkaardig dossier veroordeeld. Dat suggereert dat het in België vastgestelde systeem van informatie-uitwisseling geen geïsoleerd geval is.

Tabaksreuzen vervolgd voor prijsafspraken. De Standaard, 2 oktober 2021, 33.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo