Geharmoniseerde consumptieprijsindex – juli 2021

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in juli 1,40 % ten opzichte van 2,60 % in juni. De sterke terugval van de HICP-inflatie wordt veroorzaakt door de verschuiving van de solden vorig jaar van juli naar augustus.

De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) bedraagt in juli -0,50 % ten opzichte van 1,20 % in juni.

De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand juli bedraagt 2,30 % ten opzichte van 1,60 % in juni.

  • De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn gas, elektriciteit, huisbrandolie, motorbrandstoffen, tabak, restaurants en cafés en aankoop van personenwagens.
  • De subindices die deze maand de grootste negatieve impact hebben op de inflatie zijn kleding, accommodatie, schoeisel, fruit, huishoudelijke apparaten, groenten en audio- en videoapparatuur.

 

Eurostat zal op 18 augustus de geharmoniseerde consumptieprijsindex van juli voor de EU-landen publiceren.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP)[1] bedroeg in juli 1,40 % tegenover 2,60 % in juni. De sterke terugval van de HICP-inflatie wordt veroorzaakt door de verschuiving van de solden vorig jaar van juli naar augustus. Bij de bepaling van het inflatiecijfer wordt juli 2021 (een koopjesmaand) vergeleken met juli 2020 (een maand zonder koopjes). De inflatie volgens de geharmoniseerde consumptieprijsindex met constante belastingvoet (HICP-CT)[2] bedroeg 1,1% in juli tegenover 2,7% in juni. Het verschil in inflatie tussen de HICP en HICP-CT is grotendeels te wijten aan de accijnswijzigingen op tabak en de tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Met deze prijswijzigingen wordt geen rekening gehouden in de HICP-CT.

Inflatie en impact op inflatie voor de 12 hoofdgroepen

Op basis van de opsplitsing in de 12 hoofdgroepen wordt de hoogste inflatie in juli gemeten voor “huisvesting, water en energie” (10,70 %). De laagste inflatie wordt opgemeten voor de groep “kleding en schoeisel” (-21,60 %).

De hoofdgroep die in juli de grootste positieve impact heeft op de inflatie is “huisvesting, water en energie” met 1,8 procentpunt. De groep “kleding en schoeisel” heeft de grootste negatieve impact uitgeoefend met -1,3 procentpunt.

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – juli 2021. statbel.fgov.be, 16 augustus 2021. Geraadpleegd op 19 augustus 2021 via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo