De inflatie stijgt van 0,89 % naar 1,23% in april.

Consumptieprijsindex van april 2021

  • De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,37 punt of 0,33 %.
  • De inflatie van de gezondheidsindex stijgt van 0,55 % naar 0,64 %.
  • De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in april 108,35 punten.
  • Deze toename in inflatie is voornamelijk te wijten aan de inflatie voor energie; de prijzen voor energie lagen vorig jaar in april vrij laag door de coronacrisis.
  • De inflatie voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken blijft negatief en bedraagt momenteel -1,19%.
  • In april werden de belangrijkste prijsstijgingen opgetekend voor groenten, vlees, fruit en de aankoop van voertuigen. Alcoholvrije dranken hadden daarentegen een verlagend effect op de index.
  • De huidige maatregelen rond COVID-19 hebben een impact op de berekening van het indexcijfer. Meer informatie kan hier teruggevonden worden. In praktijk heeft dat voor de maand april tot gevolg dat er voor vliegtuigtickets en hotelkamers een indexverhogend effect is omwille van het doortrekken van de prijzen met seizoenscorrectie van vorig jaar. Voor buitenlandse reizen en citytrips is er een indexverlagend effect omwille van dezelfde reden.

 

De producten met het grootste verhogend effect in april zijn groenten, vliegtuigtickets, vlees, fruit, hotelkamers en aankoop van voertuigen. Buitenlandse reizen en citytrips en alcoholvrije dranken hadden daarentegen een verlagend effect op de index. De belangrijkste bewegingen die deze maand vastgesteld werden, zijn:

Groenten werden deze maand gemiddeld 4,60 % duurder. De prijzen voor vlees stegen gemiddeld met 1,80 %. Fruit werd 4,20 % duurder dan vorige maand. De prijzen voor het aankopen van voertuigen stegen gemiddeld met 0,50 %.

De prijzen voor alcoholvrije dranken daalden deze maand gemiddeld met 2,50 %.

De inflatie stijgt van 0,89 % naar 1,23% in april. statbel.fgov.be, 29 april 2021. Geraadpleegd op 6 mei 2021 via statbel.fgov.be

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo