Wie studeert en diploma haalt, krijgt hoger loon

Wie studeert en een diploma behaalt, krijgt een hoger loon als hij op de arbeidsmarkt komt. Hogere studies leveren een kwart hoger salaris op.

Wie een diploma van het secundair onderwijs op zak heeft, verdient gemiddeld 9,00 % meer dan wie laaggeschoold is. Voor vrouwen bedraagt het verschil 6,00 %. Een diploma van het hoger onderwijs levert een 28,00 % hoger salaris op voor mannen en 27,00 % voor vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Bank naar de loonverschillen in ons land.

Het onderscheid wordt ook weerspiegeld in de aard van de jobs. Wie een job heeft waarvoor kwalificaties vereist zijn, heeft een 5,00 % hoger loon dan wie een basisberoep uitoefent. Voor vrouwen is dat verschil zelfs 19,00 %. Hooggekwalificeerde jobs leveren een 26,00 % hoger salaris op voor mannen, en 34,00 % voor vrouwen.

Andere factoren hebben ook een invloed op het loon. Zoals professionele ervaring. Elk jaar ervaring is goed voor 2,50 % extra loon, tot een bepaald maximum. In Nederland en Duitsland wordt ervaring op een gelijkaardige manier gewaardeerd. In Frankrijk daarentegen levert het minder financieel voordeel op: slechts 1,60 % per jaar.

Wie als niet-Europeaan in België aan de slag is, vertrekt met een achterstand. Een mannelijke werknemer afkomstig uit een niet-EU-land verdient bruto gemiddeld 17,00 % minder, de vrouwelijke werknemer 10,00 % minder.

In een klein bedrijf werken is, vanuit salarisoogpunt, niet zo voordelig. Hoe groter de onderneming, hoe hoger het gemiddelde loon. Een mogelijke verklaring is dat grotere bedrijven productiever zijn omdat ze meer schaalvoordelen kunnen genieten, waardoor ze ook hogere lonen kunnen betalen. Wie in een bedrijf werkt dat 50 personeelsleden of meer telt, heeft een 15,00 % hoger loon dan wie in een bedrijf werkt met hoogstens tien werknemers. Wie zijn brood verdient in een bedrijf van 21 tot 49 werknemers, heeft een bonus van 6,00 %.

Banken beste betalers

Natuurlijk is ook de sector van belang. De financiële sector is de beste betaler, de lonen liggen er 8,00 % hoger dan in de industrie, een grote kapitaalintensieve sector, die over het algemeen ook een goede betaler is. In de bouwsector liggen ze 16,00 % lager. De horeca is de hekkensluiter, met bruto-uurlonen die 19,00 % lager liggen dan in de industrie.

Ook een arbeidscontract van onbepaalde duur scheelt een slok op de borrel. Wie met een tijdelijk contract aan de slag is, krijgt 15 procent minder in zijn loonzakje. Werknemers met een vast contract zijn beter beschermd en staan daardoor in een sterkere onderhandelingspositie tegenover hun werkgever. Dat leidt ertoe dat ze beter worden betaald. In België werkt naar schatting 8,4 procent van de werknemers met een tijdelijk contract.

Deeltijds werken daarentegen wordt in ons land nauwelijks bestraft, toch niet wat het bruto-uurloon betreft. In Duitsland en Nederland zijn deeltijdse werkers minder goed af.

België is een zeer decentraal land. Toch zijn de loonverschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië beperkt – in Brussel liggen ze een tikje hoger, in Wallonië een stukje lager. Dat komt, zegt de Nationale Bank, omdat het loonvormingsproces en de sociale zekerheid op federaal niveau worden geregeld.

MICHIELSEN, S. Wie studeert en diploma haalt, krijgt hoger loon. De Tijd, 1 april 2021, 8.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo