Belastingen al berekend?

Vorig jaar werden 7,1 miljoen belastingaangiften ingevuld. In 96,00 % van de dossiers is de eindafrekening al gemaakt. Voor de laatste 4,00 % heeft de fiscus nog de tijd tot 30 juni.

Vanaf 5 mei zullen alle belastingplichtigen hun aangifte 2021 (over de inkomsten en uitgaven van 2020) kunnen invullen via Tax-on-web. Voor die jaarlijkse opdracht wordt traditioneel zo’n twee maanden de tijd gegeven, tot begin juli.

Na afloop van de indieningstermijn begint de federale overheidsdienst Financiën aan het opstellen van de aanslagbiljetten, waarin voor elke belastingplichtige de eindafrekening wordt gemaakt en waaruit zal blijken wie er belastingen moet bijbetalen, of reeds ingehouden belastingbedragen krijgt teruggestort.

Saldo = 0, + of –

Vorig jaar kreeg de FOD Financiën in totaal 7,1 miljoen belastingaangiften binnen (over de inkomsten en uitgaven van 2019). Daarvan zijn er nu al 6,8 miljoen verwerkt, meldt woordvoerder Francis Adyns.

  • In 1,25 miljoen aanslagbiljetten was het eindsaldo gelijk aan 0. De betrokkenen moesten niets bijbetalen, maar kregen ook geen geld terug.
  • In 1,95 miljoen eindafrekeningen kregen de betrokkenen het nieuws dat ze moesten bijbetalen. Dat was het geval voor een totaalbedrag van 3,68 miljard euro, of gemiddeld 1.887 euro per dossier.
  • Maar bij 3,6 miljoen aanslagbiljetten, of net iets meer dan de helft, moet de fiscus zelf geld terugstorten. Het gaat in totaal om 5,37 miljard euro, of gemiddeld 1.493 euro per dossier.

Verschil in snelheid

Bijna alle belastingplichtingen kennen dus het eindresultaat van hun aangifte in 2020. Voor 300.000 aangiften moet die eindafrekening nog gemaakt worden. De fiscus heeft hiervoor de tijd tot 30 juni van dit jaar (dus tot vlak voor het verlopen van de deadline voor de nieuwe aangifte).

Er zijn geen strikte regels over wanneer het aanslagbiljet in de bus valt, maar het spreekt voor zich dat wie een vooraf door de fiscus ingevulde (vereenvoudigde) aangifte (VVA) goedkeurt, zonder aanpassingen, sneller aan de beurt zal zijn dan wie een complexe aangifte doet via Tax-on-web. En het is overduidelijk dat wie nog een aangifte op ­papier invult, achteraan de rij komt te staan, want die papieren formulieren moeten eerst ingescand worden vooraleer ze kunnen ­worden verwerkt. Aangiften via Tax-on-web worden dus sneller verwerkt.

De belastingambtenaren maken naar eigen zeggen geen onderscheid in snelheid van behandeling tussen dossiers waarin de belastingplichtige moet bijbetalen dan wel terugkrijgen. Wel staat vast dat een laattijdige aangifte voor een laattijdige behandeling zal zorgen.

De uiterste datum waarop u moet betalen of waarop u geld terugkrijgt, staat op het aanslagbiljet vermeld. Reken op een termijn van twee maanden.

Bezwaar indienen

Opgelet: het is mogelijk dat het eindbedrag op uw aanslagbiljet afwijkt van de (voorlopige) berekening die u heeft gekregen bij het VVA-formulier of bij gebruik van Tax-on-web. Die simulatie geeft u een idee over wat er in het aanslagbiljet kan staan, maar is niet rechtsgeldig. Alleen het definitieve bedrag op het aanslagbiljet telt.

Als u niet akkoord gaat met de eindberekening, kunt u een bezwaarschrift indienen. Dat moet gebeuren binnen de zes maanden na het versturen van het aanslagbiljet.

RASKIN, J. Belastingen al berekend? De Standaard – Mijn geld, 3 april 2021, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo