Chinese uitvoer draait op volle toeren

De Chinese uitvoer lag in februari liefst 155,00 % hoger dan een jaar geleden.

In januari en februari samen is de Chinese uitvoer met 60,60 % gegroeid. Dat is veel sterker dan verwacht: economen rekenden volgens een rondvraag van Reuters op een groei van 38,90 %. Het buitengewoon sterke cijfer vloeit uiteraard voort uit de bijzonder zwakke vergelijkingsbasis: een jaar geleden zaten grote delen van China in lockdown nadat het coronavirus in Wuhan was uitgebroken. Als we alleen het exportcijfer voor februari bekijken, is het cijfer nog indrukwekkender: een groei van de export met liefst 154,90 %.

ING benadrukt dat het indrukwekkende cijfer niet alleen te danken is aan de vergelijkingsbasis. ‘Het herstel van de export is niet meer louter te danken aan de hogere vraag naar producten om thuis te werken en thuis te studeren. Er is bijvoorbeeld ook meer vraag naar voertuigen, wat het gevolg is van een hoger consumentenvertrouwen in de landen waar China naar uitvoert’, zegt ING-econome Iris Pang.

China voerde vooral huishoudapparaten, voertuigen en computers uit. De uitvoer van chips steeg begin dit jaar met ‘slechts’ 30,80 %, wat mogelijk het gevolg is van een wereldwijd chiptekort.

Eén exportsector deelt niet mee in het herstel: het volume aan uitgevoerde reiskoffers lag 4,80 % lager dan een jaar geleden. ‘Een gevolg van de internationale reisbeperkingen’, zegt ING.

LAMBRECHT, K. Chinese uitvoer draait op volle toeren. De Tijd, 9 maart 2021, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo