Boete voor Orde der Apothekers verlaagd

De Orde der Apothekers heeft een aanzienlijke verlaging van een boete van de Mededingsautoriteit gekregen.

De Belgische Mededingings­autoriteit had eerst een boete ­opgelegd van 1 miljoen euro. Dat bedrag is nu teruggebracht tot 245.000 euro.

De Orde der Apothekers kreeg de boete aangesmeerd omdat ze geprobeerd heeft de ontwikkeling van de groep MediCare-Market te belemmeren.

Na de eerste uitspraak van de Mededingingsautoriteit, waarbij een geldstraf van 1 miljoen euro opgelegd werd, ging de Orde in beroep. Met succes, want het hof van beroep oordeelde dat de boete maximaal 10,00 % van het jaarlijks inkomen van de Orde mocht bedragen, wat overeenkomt met maximaal 250.000 euro.

De keten MediCare-Market profileert zich als een supermarkt voor geneesmiddelen en parafarmaceutische producten. Het bedrijf hanteert ruime openingsuren en kortingen, wat door de Orde als te commercieel werd beschouwd. Het was Medicare-Market zelf dat destijds naar de Mededingings­autoriteit stapte. Die concludeerde in 2019 dat de Orde van Apothekers wel degelijk geprobeerd had om de keten stokken in de wielen te steken.

Zo werd onder meer informatie met bedreigende taal aan het adres van MediCare-Market verspreid.

Boete voor Orde der Apothekers verlaagd. De Standaard, 27 maart 2021, 31.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo