Champagneoorlog op komst omdat markt volledig instortte door corona: “Prijzen zullen de volgende weken uniek zijn”

Champagneliefhebbers zullen de volgende weken een slag kunnen slaan. “Er is een prijzenoorlog op komst in de supermarkten omdat de champagnemarkt door corona volledig in elkaar gestort is”, zegt onze wijnspecialist Alain Bloeykens. Zowel Lidl, Colruyt als Delhaize hebben nu al flessen voor amper 9,99 euro. “En er is nog meer op komst”, klinkt het bij Delhaize.


Nog voor de tweede lockdown was er al de prognose dat dit jaar wereldwijd maar 200 miljoen van de normale 300 miljoen aan champagneflessen verkocht zouden worden . “En toen moest de tweede klap nog komen”, aldus Bloeykens. “Het zullen er dus nog minder zijn. Ik hoor champagnehuizen waar de verkoop tot 50,00 % gedaald is omdat de horeca dicht is, er geen of amper grote feesten zijn én mensen sowieso niet heel veel redenen hebben om te vieren. Een deel van die lagere verkoop is opgevangen door afgelopen zomer minder te oogsten en te produceren, maar daarmee is niet alles opgelost. Er liggen nog veel flessen en die bijhouden voor Kerstmis 2021 is geen optie. Champagne drink je het best binnen het jaar, daarna verliest die aan frisheid. Er zullen dus inspanningen moeten gebeuren om de stock op tijd de deur uit te krijgen.”

Tegen lagere prijzen dus, wat je nu al merkt in de supermarkt. En niet alleen bij Lidl en Colruyt, die klassiek voor eindejaar stunten met champagne, maar ook bij Delhaize, een keten die daar anders niet aan meedoet. “Wij stappen normaal gezien nooit in de prijzenslag rond champagne, dat is onze politiek niet”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Maar we maken nu een uitzonderlijke situatie mee waarbij we van onze leveranciers zelf aanbiedingen krijgen met zeer scherpe prijzen omdat ze nog met zeer grote volumes zitten. Zo hebben we nu de fles voor 9,99 euro, terwijl die normaal bijna het dubbel kost. En daarmee stopt het niet hoor. De volgende weken zullen er nog promoties volgen.”

De absolute topmerken

Of het nog lager gaat in prijs? “Dat verwacht ik niet”, zegt Bloeykens. “Nu is dat de laagste prijs voor de zogenaamde ‘premier prix champagnes’. Flessen waarvoor je tijdens het jaar 30 euro betaalt, kunnen natuurlijk niet onder die magische grens van 10 euro. Maar er kunnen wel straffe promo’s op komen, wat het interessant zal maken voor de liefhebbers van grotere merken. Wel denk ik niet dat de absolute topmerken – flessen van pakweg 45 à 60 euro – zich ook zullen mengen in de strijd. Hun naam en faam is te groot om te gaan verkopen tegen dumpingprijzen. Liever even door de zure appel bijten dus. Topnamen hebben ook niet de gigantische volumes zoals die merken die vooral in de supermarkt verkocht worden.”

“Wat er volgt, kan ik nog niet zeggen, maar het zullen sowieso unieke prijzen zijn voor champagne”, zegt Dekelver nog. “Want eens corona weg is en het normale leven zich herpakt, gaat alles weer naar het oude niveau.”

Zien we dan ook een gelijkaardige prijsdaling bij andere typische eindejaarsproducten zoals cava, kreeft of oesters? “De prijs van cava of ook prosecco is al zodanig laag dat daar nog weinig vanaf kan”, aldus Bloeykens. “Kreeften en oesters zijn dan weer een ander verhaal”, zegt Dekelver. “Die kun je gerust nog een jaar langer laten leven in het water zodat je niet plots het probleem hebt dat je aanbod veel groter is dan de vraag.”

SNICK, C. Champagneoorlog op komst omdat markt volledig instortte door corona: “Prijzen zullen de volgende weken uniek zijn” nieuwsblad.be, 16 november 2020. Geraadpleegd op 16 november 2020 via www.nieuwsblad.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo