Geldstroom naar Belgische groeiers breekt alle records

Er stroomde nog nooit zoveel geld naar de Belgische groeiers. Na acht maanden – en ondanks de coronacrisis – is het record van heel 2019 al verpulverd. Meer dan de helft van het geld vloeide naar biotechbedrijven.

‘Het gaat hard voor de Belgische niet-genoteerde tech- en biotechbedrijven’, stelde De Tijd na het eerste semester vast. De betrokken bedrijven zamelden over die periode 610 miljoen euro in, een nieuw record.

De activiteit is tijdens de zomervakantie niet gaan liggen. Via 13 operaties haalden de Belgische groeiers sinds eind juni bijna 140 miljoen op. De jongste kapitaalronde is die van het Luikse Miracor. Het medtechbedrijf ontwikkelde een technologie om de schade aan het hart te beperken na een hartaanval en haalde eerder deze week 24 miljoen euro op.

Dankzij die operatie is het record van 2019 verpulverd. Dat jaar haalden Belgische groeiers 745 miljoen euro op. Met Miracor erbij staat de teller dit jaar – na iets meer dan acht maanden – al op 748 miljoen. Die grootste tien kapitaalrondes samen zijn goed voor 460 miljoen euro.

Opvallend is dat meer dan de helft van het totale bedrag – bijna 410 miljoen euro – naar biotechbedrijven vloeide. En in de top tien van de grootste operaties van 2020 staan zeven biotechbedrijven, tegenover slechts drie techbedrijven.

De grootste ronde van het jaar staat bovendien op naam van een biotechbedrijf: het Waalse Iteos Therapeutics. Dat haalde in het voorjaar 114 miljoen euro op, voornamelijk bij Amerikaanse investeerders. Twee maanden nadien trok Iteos al naar de beurs. Het databeheerplatform Collibra staat op twee met een kapitaalronde van 103 miljoen euro. Collibra is de eerste Belgische eenhoorn, een groeibedrijf met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. Bij de kapitaalronde van dit voorjaar werd het bedrijf gewaardeerd op 2,3 miljard dollar.

Biotech Valley

‘België staat in biotech aan de wereldtop. Er is hier een heuse Biotech Valley’, zegt een Belgische durfkapitalist. ‘Daarmee trek je niet alleen buitenlandse investeerders aan, maar ook getalenteerde werknemers uit heel de wereld.’ Ook bij technologiebedrijven zijn clusters gegroeid uit succesvolle investeringen, zegt hij. ‘Veel kleine initiatieven vormen samen een weefsel. Daaruit komen nieuwe starters voort, wat leidt tot veel kapitaaloperaties.’

Jan De Kerpel, managing director Life Sciences en Healthcare van de zakenbank Kempen & co., meent zelfs dat België een Europese kernregio is voor biotech, naast hubs in Oxford/Cambridge (Verenigd Koninkrijk), Zweden en Zwitserland.

De buitenlandse durfkapitalisten hebben de weg naar de Belgische groeiers definitief gevonden. Iconische Amerikaanse investeerders als Summit, Index Ventures, Iconiq Capital of CapitalG zijn niet meer uit ons land weg te slaan en duiken steeds vaker op bij kapitaaloperaties. Ze screenen de Belgische markt actief en treden zowel op bij kleinere kapitaalrondes als bij de grotere deals.

Deze week kocht Summit voor zo’n 20 miljoen euro bijna een kwart van de bestaande aandelen van CluePoints. Dat Waalse bedrijf ontwikkelde een technologie die het mogelijk maakt fouten of fraude op te sporen in klinische studies bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het bedrijf uit Louvain-la-Neuve werd bij de operatie gewaardeerd op 85 miljoen euro.

Drie vragen aan Jan De Kerpel (topman Life Sciences en Healthcare, Kempen & Co.)
1) De financiering van private Belgische biotechbedrijven breekt alle records. Waaraan ligt dat?

In België focussen de meeste bedrijven op zeer innovatieve producten en de meeste CEO’s spreken de taal van de gesofisticeerde investeerder. Daarnaast is er in recente jaren een boom van gespecialiseerde investeerders, niet alleen in aantal, maar ook in grootte qua beheerd vermogen. Al dat geld moet worden geïnvesteerd. Als je weet dat de gemiddelde waardering van een Belgisch of Europees bedrijf attractiever is dan die van de Amerikaanse tegenpolen, dan is het sommetje snel gemaakt.

2) Staat de Belgische biotechsector internationaal hoog aangeschreven?

De Bel20-biotechbedrijven behoren tot de absolute Europese top en zijn – met noteringen op de Nasdaq – ook erg visibel voor Amerikaanse beleggers. Ook de private bedrijven trekken internationaal de aandacht. De biotechvriendelijke wetgeving en fiscaliteit, toegang tot toptalenten en een doorgedreven overheidsbeleid om direct en indirect in de sector te investeren, maken het aantrekkelijk. Vanuit Europees perspectief kun je zeker over een biotech kernregio spreken, naast hubs in Oxford/Cambridge (VK), Zweden en Zwitserland. Maar de recente coronapandemie heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat het verschil tussen winnaars en verliezers almaar groter wordt.

3) Verwacht u in 2020 en 2021 veel deals of kapitaalrondes van biotechbedrijven?

De sector staat op een kantelmoment. Verschillende bedrijven zullen producten op de markt brengen, en ontwikkelen zich van op onderzoek georiënteerde naar geïntegreerde commerciële organisaties. We staan op een uniek punt in België waar de Amerikaanse sector 15 jaar geleden stond en daar zijn toppers zoals Amgen, Genentech, Gilead, Biogen uit voortgekomen. De Bel20-biotechers hebben nu zoveel cash dat ze daarmee toegang tot externe innovatie kunnen kopen. De nieuwe generatie zoals Iteos en Hyloris, en vele private bedrijven zullen nog veel cash nodig hebben om hun producten te ontwikkelen. De toegang tot kapitaal blijft cruciaal voor de sector.

SEPHIHA, M. Geldstroom naar Belgische groeiers breekt alle records. De Tijd, 3 september 2020, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo