OPEC+ plant verhoging olieproductie

De stijging van de vraag naar olie maakt het mogelijk de productieverlaging van de jongste maanden gedeeltelijk terug te draaien.

Drie maanden na de beslissing om de olieproductie fors te verlagen hebben het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten woensdag een bocht genomen. Ze werden het erover eens de productie vanaf augustus met 2 miljoen vaten per dag te op te trekken.

Die verhoging werd verwacht en daarom bleef de olieprijs rond 43 dollar per vat schommelen.

‘Het extra aanbod zal worden geconsumeerd omdat de vraag stijgt’, zei de Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman. ‘Economieën overal ter wereld heropenen, maar dat gebeurt voorzichtig en geleidelijk. Het herstel is onmiskenbaar.’

Rusland zit op dezelfde golflengte. ‘De vermindering van de productieknip is volledig in lijn met de trend op de markt’, zei minister van Energie Alexander Novak. Saoedi-Arabië en Rusland zijn de twee belangrijkste lidstaten van de zogenaamde OPEC+-groep. Andere landen steunden het voorstel.

Irak en Nigeria

Saoedi-Arabië gelooft dat de verhoging van de productie nauwelijks voelbaar zal zijn op de markt. De landen die in mei en juni meer olie produceerden dan afgesproken moeten dat in augustus en september compenseren met een extra verlaging. Het gaat vooral om Irak en Nigeria.

Als die landen doen wat afgesproken is, stijgt de effectieve productie slechts met zowat 1,5 miljoen vaten. Maar sommige waarnemers betwijfelen of Irak en Nigeria hun leven zullen beteren.

Een ander risico voor de oliemarkt is de stijging van de coronabesmettingen in de VS. Een verdere escalatie van de pandemie kan het herstel van de Amerikaanse economie afremmen, de vraag naar olie drukken en opnieuw overaanbod veroorzaken.

Perfecte storm

De OPEC+ verlaagde in april de olieproductie met maar liefst 9,7 miljoen vaten per dag. Dat is 10,00 % van de wereldproductie. Die knip was noodzakelijk omdat een perfecte storm de olieprijs had doen crashen. De coronacrisis deed de vraag naar olie instorten nadat Saoedi-Arabië begin maart uit onvrede met de houding van Rusland zijn productie had verhoogd en een prijzenoorlog had gelanceerd. De prijs van olie uit Texas zakte zelfs even onder nul, omdat er schaarste aan opslagtanks was.

De productiebeperking heeft de prijs van Brent-olie doen opveren van een bodem van minder dan 20 dollar per vat in april naar meer dan 40 dollar. Daardoor kan de OPEC+ de productieknip van 9,7 miljoen vaten per dag terugdraaien naar een beperking van 7,7 miljoen vaten.

VERVENNE, W. OPEC+ plant verhoging olieproductie. De Tijd, 16 juli 2020, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo