Belgische uitvoer keldert met 24 procent

De exportcijfers van mei zijn iets minder slecht dan de ‘dramatische’ cijfers van april.

De Belgische uitvoer is in mei met 24,00 % gezakt tegenover mei vorig jaar. De invoer zakte met 25,40 %. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

De daling van de buitenlandse handel is wel iets minder groot dan in april, toen de export en import met respectievelijk 28,00 en 29,70 % terugvielen. De Nationale Bank noemt de cijfers van april ‘historisch’ en ‘dramatisch’. Het lichte herstel tussen april en mei is te danken aan de geleidelijke versoepeling van de lockdown.

De Vlaamse cijfers zijn vergelijkbaar met de Belgische. De Vlaamse uitvoer zakte in april met 27,70 % en de invoer met 31,50 %. ‘Dat is een nooit geziene daling’, zegt Flanders Investment & Trade (FIT). Er zijn nog geen Vlaamse cijfers beschikbaar voor de maand mei. Vlaanderen is goed voor 82,10 % van de Belgische export.

De Nationale Bank merkt op dat de ene helft van de Europese landen de handel meer ziet dalen dan België en de andere helft minder. FIT noemt Vlaanderen een middenmoter. De Nederlandse export daalde in april met 19,00 %, de Duitse export met 31,00 % en de Franse uitvoer met liefst 44,00 %.

In de periode maart tot en met mei daalde de buitenlandse handel van België met alle belangrijke landen, met uitzondering van China. Vooral de export van geneesmiddelen naar China groeide.

De cijfers per product tonen aan dat alleen de handel in chemische en farmaceutische producten toenam. De handel in olieproducten en in vervoermaterieel daalde het meest. De zware recessie heeft het olieverbruik en de olieprijs fors doen dalen. De lockdown deed de autoproductie en autoverkoop kelderen.

Brexit

FIT merkt op dat de Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk met 38,00 % is gezakt. Vooral de uitvoer van auto’s (-77,00 %) en textiel (-67,00 %) kreeg zeer zware klappen.

‘Halfweg tussen de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (31 januari 2020) en het einde van de overgangsperiode (31 december 2020) is het aftellen nu echt begonnen. Vlaamse bedrijven die nu niet starten met de voorbereiding zijn er aan voor de moeite.’

De Europese Unie onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk over de toekomstige handelsrelaties. Maar die gesprekken verlopen stroef en daarom stijgt de bezorgdheid over een harde brexit. Dat zou slecht nieuws zijn, want het Verenigd Koninkrijk is de vierde grootste afzetmarkt voor Belgische exporteurs.

VERVENNE, W. Belgische uitvoer keldert met 24 procent. De Tijd, 16 juli 2020, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo