Britten incasseren grootste coronaklap

Groot-Brittannië wordt het zwaarst getroffen door de crisis, met een conjunctuurkrimp van 11,50 %.

De conjunctuurprognoses van de Oeso, de federatie van industrielanden, ogen bijzonder somber. Volgens de Oeso wordt 2020 het slechtste jaar voor de wereld­economie in een eeuw tijd, de Tweede Wereldoorlog uitgezonderd. De globale krimp komt uit op -6,00 %, op voorwaarde dat er in de winter geen nieuwe corona­pandemie ontstaat. Zelfs bij een tweede, mindere coronagolf kan de economie inzakken tot -7,60 %.

Alleen een volgehouden beleid van goedkoop geld door de centrale banken en grootschalige, door de overheid gefinancierde stimulusprogramma’s kunnen de schade voor de bedrijven, de werkgelegenheid en de koopkracht van de gezinnen beperken. Dat meent Laurence Boone, de hoofdeconoom van de Oeso. Nadeel: hierdoor zal de overheidsschuld overal toenemen.

Uit de databanken van de Oeso valt af te lezen welke industrielanden de grootste economische impact voelen van de coronacrisis en welke er het best aan weerstaan.

De grootste verliezer is op dit moment het Verenigd Koninkrijk. De Britse economie moet voor heel 2020 rekening houden met een krimp van 11,50 %, voorspelt de Oeso. Geen enkel ander land van de 45 landen die in de outlook zijn opgenomen, doet het slechter. Voor het VK gaat het om de slechtste economische cijfers, in vredestijd, van de voorbije driehonderd jaar.

daling bbp

De steunmaatregelen van de regering-Johnson – met krediet­lijnen voor bedrijven en tijdelijke werkloosheid voor 11 miljoen werknemers – lijken onvoldoende. In de maand april, op het hoogtepunt van de lockdown, lag de economische activiteit in het VK 20,00 % lager dan in de voorgaande maand maart (2020), en zelfs een kwart lager dan in april van vorig jaar.

De belabberde economische situatie is een weinig hoopvolle basis om op 1 januari 2021 door te zetten met de Brexit. De onderhandelingen met de EU over een handelsakkoord zitten in het slop. Zonder nieuwe handelsafspraken ligt er voor de Britse economie binnen amper een halfjaar een volgende schok te wachten.

RASKING, J. Britten incasseren grootste coronaklap. De Standaard, 13 juni 2020, 31.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo