België gaat bank vooruit als uitvinder

2 423 octrooien aangevraagd in 2019
In de Europese rangschikking van het aantal octrooiaanvragen schuift België een plaatsje naar voren. Dat blijkt uit het jaarrapport 2019 van het Europese Octrooibureau.

België diende vorig jaar 3,20 % meer octrooi­aanvragen in bij de instelling die in Europa toeziet op de bescherming van uitvindingen. Die groei was een pak minder dan in 2018. Toen werd bijna 10,00 % meer aanvragen ingediend.

Het aantal Europese octrooiaanvragen groeide in 2019 vorig jaar met 4 ,00 %, goed voor een totaal van 181.406. Het Belgische recordaantal aanvragen van 2.423 vorig jaar volstond wel om een plaatsje op te schuiven in de landenrangschikking: van 13 naar 12. De ­Verenigde Staten voeren met een kwart van alle aanvragen het lijstje aan, vóór Duitsland (15,00 %) en Japan (12,00 %).

octrooien

Zwitserland leidt

Het landenlijstje ziet er totaal anders uit als er rekening ­gehouden wordt met het aantal inwoners. Dan is Zwitserland de primus, gevolgd door Zweden en Denemarken. Ons land komt met 208 octrooiaanvragen per miljoen inwoners ook beter uit de verf met een achtste plaats. Daarmee doet België het even goed als in 2018.

In de bedrijvenrangschikking is het dan weer Azië boven. De Chinese telecomgigant Huawei ontkroonde het Duitse technologieconcern Siemens als grootste octrooiaanvrager. De Koreaanse elektronicagroepen Samsung en LG vervolledigen de top drie. ­Siemens viel terug naar de vijfde plaats. In de top 50 van de bedrijven staat geen enkele Belg. Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson – de nummer 15  – heeft met zijn dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica wel een ­belangrijk onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in België.

Het chemieconcern Solvay bleef vorig jaar de grootste Belgische octrooiaanvrager, gevolgd door het Leuvense onderzoek­centrum voor micro-elektronica Imec en Umicore, producent van speciale materialen. Dat was ­overigens ook al het geval in 2018. In de Belgische top tien staan verder nog twee universiteiten (KU Leuven en UGent) en met het Vlaamse Instituut voor Biotechnologie nog een tweede onderzoeksinstelling.

Per industrietak bekeken, ­leverden de speciale machinetechnologie, de biotechnologie en de farma in ons land de meeste ­octrooien op. Onder de machines vallen onder meer 3D-printtoestellen. De stijging was het grootst in de transportsector, de oppervlaktetechnologie en coating en de speciale machines.

Digitale shift

Europees bekeken, leverden de medische technologie, de digitale communicatie en de computertechnologie de meeste aanvragen op. Dat zegt veel over de grote ­digitale verandering die de maatschappij ondergaat, voegt het ­octrooibureau eraan toe.

De octrooibeschermers bekeken ook nog welke Europese ­regio’s het best scoren. Het Zuid-Duitse Beieren loopt hier voorop. In de top tien staan nog vier andere Duitse regio’s. Vlaanderen neemt de elfde plaats in, net als in 2018. Met 1.554 aanvragen deed Vlaanderen het vorig jaar wel ruim 5,00 % beter dan in 2018.

SERTYN, P. België gaat bank vooruit als uitvinder. De Standaard, 13 maart 2020, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo