België boekt plotsklaps enorm handelsoverschot

België heeft in de eerste tien maanden van 2019 een handelsoverschot van liefst 14,5 miljard euro geboekt. Dat is beter dan verwacht. Vorige maand publiceerde de Nationale Bank voor dezelfde periode nog een tekort van 5,2 miljard.

Dat betekent niet dat de exportprestaties van de Belgische economie sterk zijn verbeterd. Ze weerspiegelen alleen een bijsturing van de communicatie. Voortaan focust de Nationale Bank op de handelscijfers volgens de communautaire definitie. Die cijfers registreren in principe alle goederen die België binnenkomen en weer verlaten.

Tot dusver legde de Nationale Bank de nadruk op de cijfers volgens de nationale definitie. Die omvatten alleen de in- en uitvoer van Belgische ondernemingen. Ze negeren dus de goederenbewegingen van buitenlandse ondernemingen. De nationale cijfers blijven wel een belangrijke input voor de betalingsbalans en de nationale rekeningen.

Een van de redenen voor de gewijzigde communicatie is dat die ‘communautaire’ cijfers internationaal vergelijkbaar zijn. Bovendien gebeurt een steeds groter deel van de buitenlandse handel door internationaal actieve ondernemingen.

VERVENNE, W. België boekt plotsklaps enorm handelsoverschot. De Tijd, 16 januari 2020, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo