mens en samenleving logo

Lage inflatie drukt loonindexering

Door de zeer lage inflatie van 0,48 % mag een grote groep bedienden in januari een loonindexering van maar ongeveer 0,70 % verwachten, zegt hr-dienstverlener SD Worx.

De Belgische inflatie is in oktober gedaald naar 0,48 procent, het laagste peil in vier jaar. Het Federaal Planbureau had 0,68 procent inflatie voorspeld. In september bedroeg de inflatie nog 0,80 %.

De zeer lage inflatie weerspiegelt vooral de forse daling van de energieprijzen. Energieproducten zoals lpg (-23,00 %), aardgas (-17,00 %) en diesel (-6,70 %) zijn veel goedkoper dan een jaar geleden omdat de prijs van ruwe olie sterk is gedaald. De inflatie zonder energie steeg in oktober lichtjes naar 1,37 %.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd niet bereikt. Dat betekent dat de sociale uitkeringen en de lonen van de ambtenaren voorlopig niet worden geïndexeerd.

De lage inflatie is slecht nieuws voor de grote groep bedienden wier loon elk jaar in januari wordt geïndexeerd. ‘Onze prognose voor PC 200 is een indexering van 0,69 % vanaf januari 2020’, zegt SD Worx. Het verwijst naar de zowat 400.000 bedienden van het aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden.

Het definitieve cijfer van de indexering voor die bedienden in januari 2020 is pas bekend na de publicatie van de inflatiecijfers van december. In januari 2019 bedroeg de indexering 2,16 %.

ING-econoom Philippe Ledent verwelkomt de lage inflatie. ‘Het is goed nieuws dat de Belgische inflatie weer nauw aanleunt bij de gemiddelde inflatie van de eurozone. Dat wil zeggen dat de loonindexering niet hoger zal zijn dan de stijging van de lonen in andere landen.’ De jongste jaren was de Belgische inflatie duidelijk hoger dan het Europese gemiddelde.

Omdat de olieprijs in oktober 2018 een piek bereikte, verwachten economen dat de inflatie de komende maanden opveert. De inflatie vergelijkt de index van consumptieprijzen met die van een jaar geleden.

VERVENNE, W. Lage inflatie drukt loonindexering. De Tijd, 31 oktober 2019, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers