Trump krijgt extra munitie in handelstwist met EU

De Wereldhandelsorganisatie effent de weg voor fikse Amerikaanse strafmaatregelen tegen Europese producten. De beslissing dreigt de trans-Atlantische handelsspanningen op te poken.

De VS mogen strafheffingen opleggen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen als vergelding voor illegale Europese subsidies voor de vliegtuigbouwer Airbus. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie bepaald. De heffingen kunnen gelden voor producten als drank, levensmiddelen, luxegoederen en vliegtuigonderdelen. Het is de grootste strafheffing die de WHO ooit heeft goedgekeurd.
De VS stelden de voorbije maanden al een lijst op van Europese goederen die mogelijk extra belast worden bij aankomst aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het gaat niet alleen om vliegtuigen van Airbus maar ook om wijn, citrusvruchten, olijfolie, vis, kazen, handtassen, keramiek, kledij of fietsonderdelen.De Verenigde Staten hebben gisteren voor de Wereldhandelsorganisatie (WHO) een belangrijke slag thuisgehaald. Washington mag weldra jaarlijks voor 7,5 miljard dollar douanetarieven opleggen aan producten uit de Europese Unie, oordeelde het orgaan met hoofdzetel in Genève. Dat is een recordbedrag. De Amerikanen krijgen de toestemming in actie te komen omdat de EU volgens de WHO illegale subsidies toekende aan de vliegtuigbouwer Airbus voor de bouw van de A350 en de A380. ‘Die subsidies leidden tot een concurrentieel nadeel van 7,5 miljard dollar per jaar’, luidt het.

De Amerikanen sluiten niet uit dat ze een ‘rotatiesysteem’ invoeren. Ze zouden de sancties dus niet altijd op dezelfde producten toepassen, waardoor bedrijven voortdurend in onzekerheid leven of ze in het vizier lopen van de VS.

Het Amerikaans-Europees conflict over de subsidies voor vliegtuigbouwers sleept al 15 jaar aan. Niet alleen de VS stapten naar de WHO om steun voor een vliegtuigbouwer aan te klagen. Europa deed hetzelfde met de VS omdat Washington Boeing staatssteun gaf. In die zaak volgt wellicht begin 2020 een uitspraak.

Als de Amerikanen het spel hard spelen, dreigen de trans-Atlantische handelsspanningen weer op te flakkeren. De relaties verzuurden al nadat Washington importtarieven opgelegd had aan Europees staal en aluminium. De Amerikaanse president Donald Trump schermt ook nog altijd met invoerheffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen.

Europa waarschuwde Washington gisteren al voor de implicaties van harde actie. ‘Handelssancties op de Europese import zouden kortzichtig en contraproductief zijn en dreigen burgers, bedrijven en de luchtvaartsector aan beide kanten van de oceaan flink wat schade te berokkenen.’ Brussel riep Washington op samen naar een ‘eerlijke en evenwichtige oplossing’ te zoeken voor de luchtvaartindustrie.

Heel wat bedrijven zijn op hun hoede. Airbus wees de Amerikanen erop dat het bedrijf flink wat tewerkstelling creëert in de VS. Ook Amerikaanse luchtvaartgroepen vrezen ontslagen als Trump en co. strenge maatregelen nemen tegen Europa.

Als de handelsstrijd tussen de VS en Europa escaleert, dreigt de wereldeconomie opnieuw een klap te incasseren. De onzekerheid over de brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China zetten de afgelopen maanden al een rem op de groei.

DIERICKX, L. Trump krijgt extra munitie in handelstwist met EU. De Tijd, 3 oktober 2019, 8.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo