Ondersteuning kinderen dekt lang niet alle kosten

De kinderbijslag en fiscale voor­delen dekken maar 40,00 % van de kosten voor kinderen, en 60,00 % bij de lage inkomens, blijkt uit onderzoek van de UAntwerpen.

De onderzoekers Tess Penne, Tine Hufkens, Tim Goedemé en Bérénice Storms vergeleken de kosten voor het grootbrengen van kinderen en de ondersteuning in de vorm van kinderbijslag of fiscale voordelen in zes Europese steden (Antwerpen, Athene, Barcelona, Boedapest, Milaan en Helsinki).

Antwerpen, en dus Vlaanderen, komt uit de vergelijking als land met het tweede ruimste systeem van steun voor gezinnen met kinderen. Het moet alleen het Finse Helsinki, waar de ondersteuning voor arme gezinnen met kinderen zelfs de volledige kosten van die kinderen vergoedt, laten voorgaan.

Maar het verschil tussen de ondersteuning en de kostprijs van kinderen blijft groot. De kosten voor een kind van tien jaar worden in Vlaanderen voor bijna 60,00 % vergoed, als de ouders tot een lage inkomensgroep behoren. Bij de andere zakt het cijfer tot rond 40,00 %.

Uit studiewerk van onderzoeker Toon Vanheukelom aan de KU Leuven blijkt dat vooral de studietoelagen voor oudere kinderen bij groepen met een laag inkomen zijn geconcentreerd, wat het hogere percentage kan helpen verklaren. Van de fiscale aftrek voor kinderen ten laste genieten gezinnen met een laag inkomen dan weer minder dan anderen.

Met de vernieuwde kinderbijslag, die ingaat voor kinderen die geboren zijn vanaf 1 januari dit jaar, is in het Antwerpse onderzoek geen rekening gehouden. Maar aangezien de studie focust op kinderen tussen zes en achttien jaar, blijven de resultaten nog wel even geldig. De vorige Vlaamse regering maakte zich sterk met de vernieuwde kinderbijslag de armoede sterker te kunnen bestrijden. De hervorming zou 16,00 % van de nieuwe gezinnen boven de armoedegrens tillen.

Gezinnen met kinderen zijn onder dezelfde omstandigheden hoe dan ook slechter af dan gezinnen zonder. De onderzoekers waarschuwen voor de hoge kostprijs van oudere kinderen, die ‘over het algemeen minder wordt gecompenseerd’. Een tienjarige kost volgens het onderzoek al ongeveer 420 euro per maand. Voor een veertienjarige lopen de kosten al op tot 560 euro per maand.

Ondersteuning kinderen dekt lang niet alle kosten. De Standaard, 24 september 2019, 11.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo